Ruoka

Kofeiini virkistää, mutta sillä saattaa olla myös muita positiivisia vaikutuksia aivotoimintaamme

Kofeiinin vaikutus perustuu siihen, että se estää elimistön tuottaman ja väsymystä aiheuttavan adenosiinin vaikutusta.
Jukka Pasonen
Kofeiinilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia muun muassa muistiin.

Aamukahvi herättää ja virkistää tulevaa päivää varten. Kofeiinin vaikutus perustuu siihen, että se estää elimistön tuottaman ja väsymystä aiheuttavan adenosiinin vaikutusta. Jos päivittäisen kofeiinin saanti yhtäkkiä lakkaa, adenosiinin lisääntyvä vaikutus aiheuttaa vieroitusoireita, päänsärkyä ja väsymystä.

Virkistymisen lisäksi kofeiinilla saattaa olla myös positiivisia vaikutuksia ajatteluun, oppimiseen ja muistiin. Aivojen huomiokyky ja kyky käsitellä informaatiota saattavat myös parantua kofeiinin vaikutuksesta.

Tutkijat kuitenkin varoittavat kahvin kanssa saadusta sokerista. Lisätty sokeri haittaa aivojen ja elimistön toimintaa. Ongelmia voi tulla myös kahvin ja alkoholin samanaikaisesta nauttimisesta. Alkoholia tulee helposti otettua liikaa, kun kofeiini estää aivojen alkoholin käyttöä normaalisti vähentäviä aistimuksia.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lähde:

NIH News in Health 10/2020

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"