Ruoka

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Puska näytti Pohjois-Karjala-projektissa, että ruokavaliolla voidaan vähentää sydäntautikuolleisuutta.
Kuvat: Sydänliitto
Pekka Puska on professori, lääkäri ja Sydänliiton kunniapuheenjohtaja.

Professori ja Sydänliiton kunniapuheenjohtaja Pekka Puska on saanut Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon ansioistaan taistelussa kroonisia sairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Puska toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajana vuoteen 2013 asti. Hän on Suomen Sydänliiton mukaan vaikuttanut merkittävästi kansanterveyden tutkimukseen ja sairauksien ehkäisykäytäntöihin sekä Suomessa että maailmalla. "Toimikoon palkinto myös muistutuksena, sillä sydän- ja verisuonisairaudet ovat yhä Suomen suurin yksittäinen terveysongelma", toteaa Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax tiedotteessa.

Puska johti Pohjois-Karjala-projektia, jonka tavoitteena oli näyttää ruokavaliomuutosten vaikutus sydänterveyteen. 25 vuoden aikana työikäisen väestön vuosittainen sydäntautikuolleisuus väheni 80 prosenttia. Projektia pidetään menestyksekkäänä mallina sydän- ja verisuonitautien ja muiden ei-tarttuvien tautien ehkäisyssä väestötasolla.

Maailman Sydänjärjestöön kuuluu yli 200 yhdistystä, tieteellistä seuraa, säätiötä, ja potilasjärjestöä yli sadassa maassa.

Lue myös:

Suomen itsenäisyys alkoi pula-ajasta ja eteni yltäkylläisyyteen –Makumieltymykset vaihtuivat happamasta makeaan ja rasvaiseen

Keskustan Pekka Puska: Vaaleissa voitti eurooppalaisen yhteistyön linja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?

Haetko halpaa, mutta hyvää ruokaa? Valitse juureksia ja täältä niihin herkkureseptit

Ruokavirasto: Kananmunaeriä vedetään myynnistä salmonellariskin vuoksi

Huippupihvejä tuotetaan Suomessa aivan tavallisilla lypsykarjatiloilla – kansainvälisesti palkittu liha löytää syöjänsä Euroopan huippuravintoloista