Ruoka

Voi-, lehti- vai torttutaikina? Näin valitset joulutorttuihin oikean valmistaikinan kaupan pakastealtaasta

Valmistaikina helpottaa jouluvalmisteluja, kunhan osaa valita sopivan kolmesta vaihtoehdosta.
Riitta Mustonen
Joulutortuista tulee vähän erilaisia sen mukaan, tekeekö ne voi- vai torttutaikinasta.

Ei ole ihan sama, teetkö joulutortut voi- vai torttutaikinasta, sillä taikinat poikkeavat muutenkin kuin käytetyn rasvan laadussa.

Voitaikinaa käytetään myös yleisnimityksenä lehtevälle taikinalle, mutta aito voitaikina on tehty voista ja se on parasta sellaisissa leivonnaisissa, joihin haluaa maukasta voin aromia. Voitaikina kannattaa leipoa mahdollisimman kylmänä, jotta leivonnaisista tulee lehteviä. Voitaikinaa voi hyvin käyttää joulutorttujen tekoon.

Lehti- ja torttutaikinat on tehty margariinista. Lehtitaikinan levyt on kaulittu torttutaikinaa ohuemmiksi. Ne eivät pullistu yhtä paljon kuin torttutaikina. Siksi lehtitaikinaa kannattaa käyttää täytetyissä leivonnaisissa, kuten pasteijoissa, viinereissä tai croissanteissa.

Torttutaikina sopii nimensä mukaisesti parhaiten joulutorttuihin. Taikina on kaulittu lehteväksi ja tortut nousevat uunissa korkeammiksi kuin voi- tai lehtitaikinasta leivotut.

Sekä voi-, torttu- että lehtitaikinat soveltuvat niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin. Pakastetut taikinalevyt sulavat toisistaan eroteltuina leivontakuntoon varttitunnissa.

Lue myös:

Yllätys joulupöydässä: itse tehty käpykakku

Lukijoiden itsenäisyyspäivän herkut: oman hiehon filettä, kotikutoista pizzaa, kinkkua...

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"