Ruoka

Korona sotki markkinat – pula lihasta houkuttelee ruokaväärennösten tehtailuun

Atlantin molemmin puolin teurastamoiden työntekijöitä on sairastunut niin paljon, että teurastamoita ja lihaa jalostavia yrityksiä on jouduttu jopa sulkemaan.
Naudan ruhoja roikkumassa varastotilassa Paimiossa. Kuva ei liity juttuun.

Ruokaväärennökset eivät ole mikään uusia asia, mutta houkutus huijauksiin on koronan sotkemilla EU:n lihamarkkinoilla entistä suurempi. Syynä on lihapula, joka vaivaa esimerkiksi Britanniaa. Siellä on jouduttu jopa sulkemaan teurastamoita, koska korona on sairastuttanut suuria määriä työntekijöitä, kertoo Foodnavigator.com.

Koska tarvittavaa raaka-ainetta ei ole saatavilla, kiusauksena on korvata kallista lihaa edullisella.

"Olemme massiivisen lihapulan edessä", sanoo Jackie Healing NSF UK:sta. Se tarjoaa yrityksille muun muassa palveluita, joilla varmistetaan tuotteiden laatu, vaatimustenmukaisuus ja turvallisuus.

Foodnavigator ottaa esille hevosenlihaskandaalin vuodelta 2013. Tuolloin paljastui, että naudanlihaksi väitetyissä tuotteissa olikin käytetty hevosenlihaa. Asiaa tutkittiin tuolloin aina Suomea myöten. "Onko edessämme hevosgate (Horsegate) 2.0?"

Ei ole täyttä varmuutta siitä, miksi covid-19 on riehunut erityisesti teurastamotyöntekijöiden keskuudessa. On arveltu, että tuotantolaitosten kylmyys edistäisi viruksen tarttumista paikoissa, joissa työskentelee paljon ihmisiä samaan aikaan.

Lisäksi monet kaukana kotoa olevat työntekijät asuvat yhteismajoituksessa ja kulkevat töihin yhdessä samoilla autoilla.

Foodnavigator: Are we headed fo Horsegate 2.0? COVID-19 escalates risk of meat fraud

Lue lisää:

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita

Hunajaa korvattu siirapilla ja siemenöljyä myyty oliiviöljynä: EU-komissio raportoi maailmalta tusinan ruokaväärennöksiä lokakuussa, silti moni huijaus jää pimentoon

Lihalehti: Espanjassa paljastui uusi lihapetos

Lidl: Suomessa myydyissä nautatuotteissa hevosenlihaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"