Ruoka

Apetitille EU:n uuselintarvikelupa: Tulevaisuudessa öljynpuristuksen sivutuotetta voidaan käyttää eläinten rehun ohella ihmisravinnoksi

Apetitin mukaan raaka-aineella on erinomaiset ravintoarvot: se sisältää kuitua, proteiinia, hyviä rasvoja sekä riittävän määrän ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
apetit
Avena Nordic Grainin kehittämää rypsinsiemenjauhetta.

Rypsin- ja rapsinsiemenistä jalostettu kasviproteiini- ja kuituvalmiste on saanut EU:n komissiolta uuselintarvikeluvan, Apetit tiedottaa. Euroopan komission uuselintarvikelupa vaaditaan, jotta tuotteen saa tuoda myyntiin EU-alueella.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (Efsa) puolsi lupaa lausunnossaan heinäkuussa.

Apetit-konserniin kuuluvan Avena Nordic Grain Oy:n kehittämä rypsinsiemenjauhe eli rypsi-ingredientti valmistetaan kasviöljyn puristuksen sivutuotteena syntyvästä osittain rasvattomaksi puristetusta rypsinsiemenkakusta. Nykyisin se käsitellään rypsipuristeeksi, joka hyödynnetään eläinten rehun raaka-aineena.

”Öljyn puristuksessa muodostuvan puristevirran hyödyntäminen ja ihmisravinnoksi jalostaminen on teko kestävien ruokavalintojen puolesta, sillä sen myötä ravintoketju lyhenee”, perustelee BlackGrainin kehityksestä vastaava tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Kaisu Riihinen.

BlackGrainillä Riihinen viittaa rypsinsiemenjauheelle annettuun tuotenimeen BlackGrain from from Yellow Fields.

Apetitin mukaan raaka-aineella on erinomaiset ravintoarvot: se sisältää kuitua, proteiinia, hyviä rasvoja sekä riittävän määrän ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.

Uuselintarvikelupapäätöstä odottaessaan Apetit on valmistellut investointia uuden tuotteen valmistuksen aloittamiseen pienessä mittakaavassa. Sen avulla rypsi-ingredienttiä pystytään testaamaan nykyistä laajemmassa mittakaavassa potentiaalisten asiakkaiden kanssa, kertoo Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki.

"Jatkamme myös ingredientin kaupallistamiseen liittyvien vaihtoehtojen arviointia.”

BlackGrain from Yellow Fields on Apetitin mukaan vegaaninen, gluteeniton ja soijaton, eikä tuotantoketjussa ole käytetty geenimuunneltuja organismeja sisältäviä kasveja.

Yhtiön mukaan väriltään tummaa ja maultaan mietoa rypsinsiemenjauhetta voi käyttää elintarviketeollisuudessa yhdessä viljan, herneproteiinin ja tärkkelyksen kanssa.

”Teemme nykyisen ingredientin pohjalta asiakaslähtöistä kehitystyötä. Huomioimme asiakkaan tarpeet ja autamme heitä löytämään parhaan tavan BlackGrainin hyödyntämiseen heidän tuotteessaan”, toteaa Riihinen.

Lue myös:

Apetitin uuselintarvikelupa rypsijauheelle nytkähti eteenpäin – tulevaisuudessa rypsipuristetta rehun ohella ruokiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"