Ruoka

Kaipaatko ideoita arkeen? Tässä vinkit helppoihin kotiruokiin, joilla pelastat päivän lounashetken

Tee vaikka nopeasti valmistuva makkarastroganov ja seuraavana päivänä jauhelihapannu.
Jaana Kankaanpää
Makkarastroganov on koristeltu maustekurkkukuutioilla ja kurkkujen säilöntäliemen sinapinsiemenillä.

Juhlakauden jälkeen maistuvat perinteiset kotiruuat. Tuttu lenkkimakkara on oivallinen kastikeaines. Makkaraksi sopivat lenkkimakkaran tilalle myös nakit, voimakkaasti maustetut grillimakkarat tai kasvismakkarat. Makkaroiden valikoima on niin runsas, että jokainen löytää varmasti oman mielimakunsa.

Stroganovin tyyppiseen makkarakastikkeeseen lisätään makua antamaan maustekurkkua. Maustekurkun voi korvata sinappisella kurkkusalaatilla. Lopputulos on happaman makea. Lisäksi keitetään perunoita. Perunoita kannattaa keittää kerralla koko kattilallinen. Aterialta jääneet jäähdytetään ja hyödynnetään seuraavana päivänä jauhelihapannussa.

Jauheliha on makkaran ohella paljon käytetty raaka-aine. Siitä syntyy nopeasti kastike tai pyttipannun tapaan valmistettu ruoka. Myös jauhelihoissa on vaihtelun varaa. Perinteisten jauhelihojen rinnalle on tullut muun muassa kanasta ja kalkkunasta jauhettuja tuotteita. Lisäksi on kasvispohjaisia, murumaisia tuotteita ja maitoproteiinista valmistettuja. Kaikista voi valmistaa kastikkeen tai perunapannun ja maustaa oman mielen mukaan.

Valmiiksi pestyjen juuresten säilyvyys on rajallinen. Jos niitä on jäänyt joulu­ruokien valmistuksesta, niin hyödynnetään ne joko raasteeksi tai ruokaisan juuressalaatin aineksena.

Arkenakin maistuu jälkiruoka. Marjakiisselit ovat helppoja ja maukkaita. Kiisselin pohjaksi sopivat marjamehu tai joulusta jäänyt glögijuoma. Kiisseliannos viimeistellään lusikallisella maustettua rahkaa. Myös maito täydentää ja pehmentää varsinkin happamista marjoista valmistettua kiisseliä.

MT Ruoka -verkkosivujen Reseptihaussa löydät yli kolmesataa arjen suosikkireseptiä.

Katso lisää

MT Ruoka Reseptihaku: Arjen suosikit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"