Ruoka

Haetko halpaa, mutta hyvää ruokaa? Valitse juureksia ja täältä niihin herkkureseptit

Porkkana ja lanttu ovat kaikille tuttuja, mutta kokeile ruokiin myös palsternakkaa, mukulaselleriä ja maa-artisokkaa.
Sanne Katainen
Eri juuresten kimara sopii loistavasti kotoisen poronkäristyksen kumppaniksi.

Porkkana on suomalaisten ykkösjuures. Se taipuu mukavasti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Syö sitä raakana ja kuorittuna ihan sellaisenaan, mehuna tai mehevänä raasteena aterian lisänä. Raastetta voit sekoittaa niin lettu-, sämpylä- ja kakkutaikinoihin kuin säilykkeisiinkin. Oletko tehnyt esimerkiksi porkkana-sitrushilloketta?

Perushyvä laatikko, pata, keitto tai vokki sisältää usein juureksista juuri porkkanaa. Kuin plussana monipuolisuudelle porkkana on hyvä A-vitamiinin esiasteen sekä B- ja C-vitamiinin lähde.

Palsternakka muistuttaa muodoltaan serkkuaan porkkanaa. Kellanvalkoisen palsternakan hieman makeahko maku on peräisin aromaattisista öljyistä.

Palsternakka on paikallaan keittoliemissä, padoissa, uunijuureksena, soseena sellaisenaan tai perunasoseen maustajana. Kokeilepa palsternakkarisottoa tai pilko palsternakkaa perunan lisäksi kiusauksiin.

Nauriin ja kaalin risteymä lanttu eli räätikkä saa miellyttävän kirpeän arominsa sinappiöljystä. Lanttu on itseoikeutettuna joulupöydän laatikossa, mutta se on oiva aines myös uunijuuresten, keittojen, patojen ja juuresraastepihvien joukossa. Oma lukunsa ovat todella herkulliset haudutetut lanttukuutiot, lanttupiirakat, rieskat ja kukot. Lantun syöjä saa palkkiokseen kuituja, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta.

Pinnaltaan rosoinen mukula- eli juuriselleri kätkee sisälleen vaalean mallon, joka maistuu makeahkolta ja tummuu helposti. Selleri on paikallaan keittojen, liemien, raastepihvien, patojen ja uunijuuresten maustajana. Reilusta viipaleesta voi tehdä kasvispihvin, ja raasteena se on korvaamaton waldorfinsalaatissa.

Kokeile myös selleri-homejuustogratiinia tai friteerattuja sellerisipsejä.

Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Raa’at muhkuramukulat saat kuorittua kätevästi teelusikan kärjellä rapsuttaen. Kuorineen keitetyt voit puolestaan puristaa näppärästi viillon kautta kuorestaan. Upea-aromisena maa-artisokasta saa juhlavan sosekeiton, soseen, kuorrutettuna gratiinin tai kuorineen paahdettuna dipattavaa. Kokeile mukuloista salaattia perunasalaatin tapaan. Maa-artisokkasose on hyvä pohja rieskoille.

Katso ohjeet MT Reseptihausta:

Porkkana-sitrushilloke

Skoonelaiset juurekset

Paahdetut maa-artisokat ja vuohenjuustokastike

Juures-porovokki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kakolanruusussa lanttupetikin oli yhtä juhlaa – jälkiruokamainen tartarpihvi yllätti

Enemmistö suomalaisista pitää ruokakeskustelua polarisoituneena – kasvisruokayritys näki tilaisuuden ja mainosti lihansyönnin puolesta

MT:n lukijat himoitsevat banaanipusuja takaisin – mokka nousi ylivoimaisesti Suukkojen ykkösmauksi

Kerrosviljelmä kasvattaa versoja ja yrttejä keskellä Vantaan kaupunkia – "Tyhjältä pöydältä aloitettiin, kaikki on opittu kantapään kautta"