Ruoka

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Teevalikoimat ovat laajentuneet Suomessa, ja teetä nautitaan myös juhlajuomana viinin sijaan.
Lari Lievonen
Teen päivä tuo tunnetuksi teekulttuuria ja saattaa teenjuojat yhteen, korona-aikana myös netin kautta.

Valtakunnallista Teen päivää vietetään kuudennen kerran 6. helmikuuta teemalla Teen juhlaa. Teen ystävät ry tiedotti aiheesta.

Teekulttuuri on kehittynyt viime vuosina. Eri puolille Suomea on tullut lisää teekauppoja. Teevalikoimat ovat laajentuneet, ja teetä nautitaan myös juhlajuomana viinin sijaan.

Kohta vuoden ajan olemme viettäneet paljon aikaa kotona. Etätyöpäivänä teen valmistaminen tarjoaa miellyttävän meditatiivisen tauon: valitset teen, valmistat sen huolella ja nautiskelet aromeista kiireettä ja rentoutuen.

”Juhlahetkemmekin ovat nyt pienimuotoisia ja intiimejä, ja laadukas tee sopii niihin. Teen parissa kotoileminen on suorastaan juhlaa”, Teen Ystävien puheenjohtaja Petra Tandefelt sanoo tiedotteessa.

Tee eli Camellia sinensis, Kiinan kamelia, tunnettiin Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten lähinnä lääkinnällisistä ja virkistävistä ominaisuuksistaan. Eurooppaan tee rantautui 1600-luvun alussa, ja siitä tuli suosittu nautinto.

THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan teetä juodaan Suomessa neljänneksi eniten veden, kahvin ja maitotuotteiden jälkeen. Teen päivä tuo tunnetuksi teekulttuuria ja saattaa teenjuojat yhteen, korona-aikana myös netin kautta.

Haapajärven Teekaupunki paljastaa esimerkiksi nettisivullaan hiihtäjälegenda Mika Myllylän teeastiaston ja esittelee videolla Haapajärvi-teen valmistusta.

Teen päivänä Juvalla TeeHouse Wehmaisissa on tarjolla teeillallinen sekä teenmaistelu juuston ja suklaan kera.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Vuoden tulos jää saamatta", huokaa Tahkon ravintoloitsija – hiihtolomien kävijämäärät hiipuneet jo ilman sulkua

Kansainvälinen indeksi: Suomen elintarviketurva on paras – ruoka ei loppunut kesken, vaikka korona tyhjensi kauppojen hyllyt

Kuntien ruokahankinnat keskittyvät – kilpailutus on osattava, jos mielii pitää eurot pyörimässä omalla paikkakunnalla tai edes omassa maassa

Munakkaasta saa näyttävän rullan, jonka makua voi vaihdella herkullisilla täytteillä – tässä neljä hyvää ohjetta suolaiseen ja makeaan rullaan