Ruoka

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Suomessa soijaa korvataan kotimaisilla valkuaislähteillä.
Satu Lehtonen
Arkistokuvassa soijaa kanadalaisella pellolla.

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi maanantaina selvityksensä, jonka mukaan suomalaisessa liha- ja rehuteollisuudessa käytetään jonkin verran brasilialaista soijaa.

Brasilialaisen soijan käyttö on järjestön mukaan huolestuttavaa, koska maan metsäkato on kiihtynyt.

Lisäksi selvityksessä mainittiin muun muassa, että suomalaiset lihatalot voivat vastuullisuusasioissa esimerkiksi Baltiassa tai Venäjällä toimia eri tavoin kuin kotimaassa.

Vastuullisuusjohtaja Jussi Ollila HKScanista vahvistaa, että raportissa HKScanin osalta tiedot pitävät paikkansa. Yhtiö vastasi viime syksynä Finnwatchin tietopyyntöön.

Finnwatchin mukaan Baltiassa kaikki HKScanin lihantuottajien käyttämä soija tulee Brasiliasta. Tanskassa yhtiö ei seuraa tuottajiensa käyttämän rehusoijan alkuperää, raportissa sanotaan.

"Tällä hetkellä käytämme 100 prosenttisesti vastuullisuussertifioitua soijaa Suomessa ja Ruotsissa. Tanskassa ja Baltiassa ei vielä käytetä sertifioitua soijaa, mutta siirrymme siihen asteittain vuoteen 2025 mennessä", Ollila sanoo.

"Suurimmilla markkinoillamme Suomessa ja Ruotsissa rehuseosten soija tulee pääosin Pohjois-Amerikasta, brasilialainen soija on pienessä roolissa."

"HKScanin suomalaisessa tuotantoketjussa noin 80 prosenttia eläinten rehusta tulee lihantuottajien omilta pelloilta ja olemme onnistuneet osittain korvaamaan soijaa paikallisilla valkuaisilla", Ollila kertoo.

HK:n Rypsiporsaan ja HK:n naudanlihan tuotannossa ei käytetä lainkaan soijaa.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja tuhoutuvista sademetsistä on meidän kaikkien yhteinen, toteaa Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

"Atrian näkemys on, että paras tapa vaikuttaa soijan mahdollisiin ilmastohaittoihin on vähentää ja edelleen lopettaa soijan käyttö rehuissa."

"Siksi olemme keskittyneet pitkäjänteisen kehitystyön kautta systemaattisesti vähentämään soijan osuutta eläinten ruokinnassa ja korvaamaan sitä kotimaisilla valkuaislähteillä, kuten kuoritulla kauralla, herneellä, härkäpavulla ja elintarviketeollisuuden sivutuotteilla", Leino kertoo.

Suomessa Atrian nautatiloilla soijan käyttö on kokonaan kielletty.

"Niiltä osin kuin soijan käytölle on edelleen perusteet, olemme sitoutuneet vastuullisesti tuotetun soijan käyttöön. Käyttämämme soijan alkuperä on ollut valtaosaltaan pohjoisamerikkalaista eikä siten uhkaa sademetsiä."

Finnwatchin raportin mukaan Atria tuo Venäjälle Brasiliasta lihaa.

"Venäjällä Atrian tytäryhtiö käyttää tuotannossaan myös brasilialaista alkuperää olevaa lihaa. Pääsyynä tähän on yhtiön mukaan naudanlihan heikko saatavuus paikallisilta toimijoilta sekä myös raaka-aineen hinta ja laatu. Myös porsaanlihaa tuotiin pieniä määriä alkuvuodesta 2020 Brasiliasta", Finnwatchin raportissa kerrotaan.

"Venäjän markkinaan tuotu brasilialaista alkuperää oleva liha edustaa kokonaisuudessaan alle 1,5 prosenttia koko konsernin käsittelemistä lihamääristä eikä sitä päädy Suomen markkinaan kauttamme mistään kanavasta", Leino sanoo.

Atria edellyttää liikekumppaneitaan tekemään oman osuutensa toimitusketjun vastuullisuuden varmistamisessa ja valvonnassa.

"Pyrimme tuomaan käytössämme olevia toimintaperiaatteita ja toimintamalleja paremmin läpinäkyväksi tulevina vuosina koko konsernin osalta", Leino sanoo.

Lue myös:

Finnwatch: Myös Suomen lihatalot käyttävät metsäkatoa edistävää brasilialaista soijaa

Finnwatchin raportti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuontiruuan salmonella aiheutti viime vuonna 14 takaisinvetoa markkinoilta

Lakritsijäätelö uppoaa lappilaisiin, suklaajätski sulaa pääkaupunkilaisten suussa – mikä on sinun suosikkimakusi?

"Näyttää simppeliltä, eiköhän kokeilla itsekin", tuumivat suodenniemeläiset – pistivät pystyyn oman tislaamon ja kehittivät oman hunajaviinan

Kesäloman leirien ilmoittautuminen on alkanut – 4H-yhdistysten Ruokakoulun teema on tänä vuonna lähiruoka