Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ruoka

Pastrami, rillette ja brulee kuulostavat hienoilta, mutta onnistuvat kotikeittiössäkin

Kyrön keittiön mestari Joni Pukkinen rohkaisee kokkaamaan gourmeeta.
Johannes Tervo
Juuriselleri on kierretty renkaiksi palsternakkapyreen päälle ja renkaiden sisällä on rapeaksi paahdettua tattaria. Kasvisliemi viimeistelee annoksen.

Kyrön keittiön keittiömestari Joni Pukkinen rohkaisee kotikokkeja kokeilemaan erikoiselta kuulostavia ravintolaherkkuja, joiden valmistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa – se vaatii vain aikaa.

Pukkinen rakentaa talvisen menun kotimaisista aineksista.

Aterian alkuun Pukkinen on keittänyt juuresliemen. Sitä kannattaa keittää samalla iso kattilallinen, sillä liemi sopii sellaisenaan tarjottavaksi ja loput voi pakastaa annosrasioihin tai kokoon keitettynä jääpalamuotteihin. Lientä voi myöhemmin käyttää maukkaaksi kastikepohjaksi, keittoihin tai laatikoihin.

Paahdetun kasvisliemen Pukkinen kaataa lämmittäväksi alkuruuaksi lautaselle, jossa on palsternakkapyreetä, pikkelöityä juuriselleriä ja rapeaksi kypsennettyä tattaria.

Toiseksi alkupalaksi nautitaan riimihärästä tehtyä pastramia. Pastramilla Pukkinen tarkoittaa naudanlihaa, joka on suolaantunut yön, minkä jälkeen siihen hierotaan mausteseos ja liha paahdetaan ja leikataan ohuiksi siivuiksi.

"Teen sen kyyttönaudan paistista, mutta sen voi tehdä myös riistasta, vaikkapa hirvenfileestä tai paistista. Tässä ohjeessa pintaan riittää tosi lyhyt paahto, niin että mausteista herää maut eloon", Pukkinen opastaa.

Pastrami syödään kylmänä ja sen kanssa tarjotaan pikkelöityä ja rapeaksi paistettua sipulia ja vähän majoneesia. Yhdistelmä happoa ja makeaa, rasvaisuutta ja suolaisuutta sekä sopivaa mausteisuutta on viedä kielen mennessään.

"Lihan graavaaminen eli tuoresuolaaminen ei ole sen vaikeampaa kuin kalankaan, mutta sitä harvemmin tehdään. Tulos on kuitenkin herkullinen", Pukkinen vakuuttaa.

Johannes Tervo
Härkäpastrami maistuu ihanalta pikkelöidyn sipulin ja majoneesin kanssa.

Pukkinen käy hirvimetsällä vanhempiensa mailla Ylistarossa. Jotkut metsästyskaverit ovat kysyneet, mitä oikein teet lihoille, kun niitä saattaa jäädä pakastimeen.

Pukkinen ehdottaa hirvirilletteä. "Hirvirillette vaatii aikaa, mutta on yksinkertainen valmistaa. Haudutan lihat kasvisliemessä yön yli mureaksi ja sen jälkeen revin ne." Tuloksena on siis nyhtöhirveä eli pulled moosea.

Revityn lihan joukkoon lisätään voita ja juurespyrettä, joka pitää lihan kosteana ja imee rasvan. Lihan kumppaniksi Pukkinen valmistaa maukkaan cheddar-perunakakun, timjamikastiketta ja porkkanasalaattia.

Johannes Tervo
Hirvirilleten valmistaminen kysyy aikaa ja vaivaa, mutta tulos on sen arvoinen. Lisänä tarjotaan cheddar-perunakakkua ja porkkanasalaattia.

Jälkiruokaan Pukkinen käyttää Kyrön hittituotteeksi noussutta kermalikööriä, jolla maustetaan creme brulee eli paahtovanukas.

Täyteläisen kermainen paahtovanukas saa lisäaromin likööristä, mutta onnistuu toki ilman sitäkin. Valmiista jälkiruuasta prosentit ovat haihtuneet pois.

Katso reseptit:

Paahdettu kasvisliemi

Härkäpastrami

Hirvirillette

paahtovanukas

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja vaatii järkevää EU-lainsäädäntöä – "Elintarvikealan kilpailukyky ei saa murentua hallintotaakan alle"

Mistä tulee hyvä olo? Frantsilan yrttitilan Virpi antaa 7 vinkkiä, jotka eivät vaadi rahaa tai tavaraa

Paahtoleipää on leivottu Vantaan Fazerilassa sen perustamisesta asti – leipomo juhlii tänään 50-vuotispäiväänsä

Valtteina makukokonaisuus ja keittiötyöskentely – nuorten kokkien SM-titteli Vilja Vallirannalle