Ruoka

Söin täällä: Vaasan Hejmissä yllätyksiä täynnä oleva illallinen jättää hyvän jälkimaun

Hejmin ruoka maistuu samaan aikaan suolaiselta ja makealta, rouskuu, ratisee ja sulaa suussa.
Hejmin siikafileeannoksessa voivaahto peittää kalan kokonaan.

Tunnelma ravintola Hejmissä Vaasan Kalarannassa on kuin olisi ulkomailla, mutta kodikkaasti. Puheensorinasta erottaa ruotsin, pöydät ovat niin täynnä kuin korona-aikaan voi olla ja ilmava ravintolasali on kodikas. Tarjoilija kysyy heti alkuun, haittaako, jos minulle tarjoileva henkilö puhuu vain ruotsia ja englantia. Huomaavaista, ei haittaa.

Heti alkuun tarjoilija tuo pöytään paperipussin, jossa on kaksi palaa lämmintä juureen leivottua vaaleaa leipää ja kaksi maukasta näkkileipää sekä vaahdotettua voita. Tästä pidän, sillä on kiva mutustaa hyvää leipää ruokaa odotellessa.

Alkuruuaksi valitsen voissa kypsennettyä marabelperunaa Jussilasta. Annoksessa on listan mukaan myös hauenmätiä, pikkelöityä karviaista, kuivattua tilliä ja heinäsavustettu ruskistettu voivaahto.

Saan eteeni kauniisti yrtein koristellun keon, jossa voivaahdon alta paljastuu perunaa eri muodoissaan. Vaahdon päällä on nokare hauenmätiä. Aluksi maistuu savu, mutta keitetyn perunan pehmeys ja makeus sekoittuu mukavasti pikkelöityjen marjojen kirpeyteen. Perunaa on myös rapeina sipseinä ja napakoina kuutioina, tai kuutiot taitavatkin olla kyssäkaalia.

Pääruuaksi otan kalaa, kun kalarannassa ollaan. Listassa lukee nahallista paistettua siikafileetä ja lisänä murskattua palsternakkaa, tillikreemiä, hapatettua kantarellia, rapeaa palsternakkaa sekä heinäsavustettu ruskistettu voivaahto.

Jälleen saan annoksen, jonka sisältöä joutuu arvuuttelemaan, jos ei muista, mitä listassa luki. Tällä kertaa voivaahto peittää ruuan lähes kokonaan: annos on kuin kakku, jonka reunoja koristavat yrtit ja rapeat sipsit.

Voivaahdon alla siikafilee on tuore ja maukas ja hapatetut kantarellit maistuvat ihanan makeilta. Mutta kalan alla oleva juuresmuhennos vetää silmät viiruun suolaisuudellaan.

Tarjoilija tiedustelee joka välissä tyytyväisyyttä, joten kiitän kekseliäistä ruuista, mutta mainitsen suolaisuudesta. Terveiset menevät keittiöön, ja oitis minulle annetaan mahdollisuus uuteen annokseen. Sellaista en jaksa, mutta ilahdun, kun keittiö haluaa tarjota jälkiruuan.

Saan siis lopuksi suun makeaksi kermaviilijäätelöllä, jonka kanssa on mantelikakkua ja keksiä sekä lämmintä lakkahilloa. Tämäkin annos on runsas ja ah, niin makea, mutta herkullisen lakkainen.

Hejm täytti odotukseni ravintolaillalliselta: uudenlaisia ruokaelämyksiä ja makuja, yllätyksiä lautasella ja rennon sujuvaa palvelua viihtyisässä ympäristössä.

Ravintola Hejm, Kalastuksen talo, Kalaranta, Vaasa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kymmenen ruokapalvelua mukaan kestävyysohjelmaan – ammattikeittiöt kehittävät muun muassa malleja hävikin vähentämiseksi ja vegaani- ja kasvisruuan lisäämiseksi

Kärsitkö puutteesta? Yksipuolinen ruokavalio kostautuu näiden ravintoaineiden puutoksena

Perheyrityksen havupuu-uutejuomasta vuoden terveystuote – tavoitteena kotimaan kasvu, kysyntää myös ulkomailla

Vuoden 2020 gluteeniton tuote tehdään kotimaisesta täysjyväkaurasta – vuoden gluteeniton yritys on ansioitunut pitkäjänteisessä tuotekehityksessä