Ruoka

Kaurajuomayhtiö Oatlya syytetään kuluttajien harhaanjohtamisesta – yhtiö ei taivu viranomaisten tekemään päätökseen

Viranomaisten mukaan yhtiön väite, että kauramaidon sisältämä sokeri on luonnollista, johtaa ihmisiä harhaan.
Jarkko Sirkiä
Oatly on voimakkaasti kampanjoinut tuotteidensa puolesta monen mielestä kyseenalaisiin väitteisiin vedoten.

Yksityishenkilön mielestä kaurajuomia valmistava ruotsalainen yhtiö Oatly johtaa Ruotsissa kuluttajia harhaan väittämällä juomien sisältävän luonnollista sokeria. Asiasta kertoo ATL. Henkilön mukaan Oaytlyn väite on väärä, koska kaurajuoman sisältämä sokerimaltoosi muodostuu valmistusprosessin aikana. Kimmastunut asiakas valitti asiasta viranomaisille.

Malmön ympäristöhallinnon mukaan väite luonnollisesta sokerista on harhaanjohtava. Suurin osa juoman sisältämästä sokerista ei ole kaurasta peräisin tavalla, jonka Ruotsin Elintarvikevirasto on sanalle luonnollinen määritellyt.

Oatly ei kuitenkaan aio totella viranomaisia ja poistaa juomistaan kyseenalaisen väitteen sisältämiä etikettejä. Sen sijaan yhtiö on valittanut päätöksestä Skoonen lääninhallitukseen.

Valmistusprosessimme tavoitteena ei ole sokerin tai maltoosin vaan nestemäisen kauran luominen. Jos kauraa käsitellä tällä tavalla, maltoosi muodostuu automaattisesti, kertoo viestintäpäällikkö Linda Nordgren Göteborgs-Posten-lehdelle.

Oaytly aiheutti myrskyn maitolasissa täällä Suomessa viime lokakuussa. Tuolloin yhtiö aloitti mittavan mainoskampanjan, joka otti voimakkaasti kantaa maidontuotantoon. Yhtiön mukaan maidosta liikkui paljon harhaanjohtavaa tietoa. Julkisuudessa keskusteltiin kiivaasti paitsi yhtiön esittämistä maitoväitteistä myös siitä, kohdistoko yhtiön mainontansa suoran lapsiin vai ei.

ATL:Oatly anklagas för att vilseleda kunderna

Lapset Oatlyn mainoksen kohderyhmänä – mainonnan eettinen neuvosto on antanut huomautuksen lapsiin kohdistuvasta Aktian mainonnasta tänä vuonna

Oatly vastaa maitomyytit-kohuun: Kyseessä on keskustelunavaus

Ravitsemustieteilijä pöyristyi Oatlyn Maitomyytit-kampanjasta: "Älytöntä hyökätä yhtä ruoka-ainetta vastaan!"

MT ei julkaissut Oatlyn maidontuotantoa moittivaa mainosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden 2020 gluteeniton tuote tehdään kotimaisesta täysjyväkaurasta – vuoden gluteeniton yritys on ansioitunut pitkäjänteisessä tuotekehityksessä

Enkelinsuudelma, suukko – Brunbergin suosikkileivos täyttää jo 70 vuotta

Hävikkihyllyllä käy vilske – myös punalaputetut tuotteet sujahtavat yhä vilkkaammin ostoskassiin

Nuoltava maitosuklaa ja sen alta imien pureskeltava toffee on kohta menneisyyttä, kun Fazer lopettaa Dumle-tikkarien valmistuksen