Ruoka

HKScanin suurimpiin lukeutuva osakkeenomistaja: ”Kolmen sentin osinko riittää tässä tilanteessa”

Ruokatalo HKScan on voitollista tilivuotta 2020 lukuun ottamatta ollut aiempina vuosina kriisiyhtiö, joka on joutunut hakemaan omistajiltaan lisää pääomia tappioiden peitoksi.
Juha Sinisalo
Rauman siipikarjatehtaalle toimittaa myös broilerikasvattaja Jyrki Suhonen siipikarjansa.

HKScanin yhdeksänneksi suurin osakkeenomistaja, Eurajoella broilereita kasvattava Jyrki Suhonen on tyytyväinen kolmen sentin osakekohtaiseen osinkoon.

Runsaalla 1,1 miljoonalla osakkeellaan Suhonen on suurin yksityinen osakkeenomistaja elintarvikekonserni HKScanissa. Osakeomistuksen arvo keskiviikon kurssilla on 2,56 miljoonaa euroa.

Osinko tyydyttää Suhosta – näissä oloissa ja yhtiön tilanteessa.

”Ensisijaisesti yhtiön on maksettava nyt velkojaan”, Suhonen arvioi yhtiön taloudellista tilannetta MT:lle.

Hän ei ollut ennalta ilmoittautunut etänä järjestettyyn yhtiökokoukseen tai äänestänyt osakeyhtiölain mukaisen vähemmistöosingon jakamisen puolesta, mihin vähemmistöosakkaalla olisi ollut osakeyhtiölain mukaisesti oikeus. Tuo vähemmistöosinko olisi HKScanin osalta ollut 0,09 euroa osakkeelta, yhteensä 8,7 miljoonaa euroa, mikä vastaa puolta tilikauden voitosta.

HKScanin suurin osakkeenomistaja on LSO Osuuskunta, johon Jyrki Suhonenkin kuuluu broilerkasvattajana. LSO omistaa noin 30 prosenttia yhtiön osakkeista. 20 ääntä tuovien K-osakkeiden myötä LSO:n osuus yhtiön äänistä on yli 59 prosenttia.

Suhonen seuraa yhtiön toimia paitsi suurena osakkeenomistajana myös LSO Osuuskunnan edustajiston jäsenenä. Isäntäosuuskuntaa hän moittii viime vuosien tulosten perusteella lepsuksi omistajaksi.

HKScan on ollut kriisiyhtiö, joka on joutunut hakemaan omistajiltaan lisää pääomia tappioiden peitoksi. Vuoden 2020 nettotulos oli lähes viisi miljoonaa euroa voitollinen.

Suhonen muistuttaa yhtiön vuoden 2018 pohjanoteerauksesta. ”Jakkuun tuli vajaat miljoona euroa viikossa ja silloinkin osa osuuskunnan hallituksen jäsenistä oli sitä mieltä, että firmassa ei ole ollut mitään hätää.”

Kyseisen tilivuoden jälkeen HKScanissa vaihdettiin sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja. Tero Hemmilä tuli toimitusjohtajaksi ja Reijo Kiskola yhtiön hallituksen johtoon. Kummallakin on pitkä kokemus alan johtotehtävissä.

Eurajokelainen broilerkasvattaja Jyrki Suhonen kertoi luottavansa nykyiseen johtoon ja hallitukseen:

"Nykyinen (HKScanin) hallitus ja toimitusjohtaja ovat hyvät, luotan heidän osaamiseensa", yhtiön suurimpiin tuottajaomistajiin lukeutuva Jyrki Suhonen arvioi.

Toista miljoonaa A-osaketta omistava Suhonen kertoi jatkavansa "kahdella hevosella ajamista":

"Lihan hinnassa joudumme viime kädessä maksamaan, kun HKScan pärjää yhtiönä", tuottaja vertaa. Hän uskoo jatkossa hyvään kurssikehitykseen.

Lue aiheesta lisää: HKScanin yhtiökokous lähes sataprosenttisen yksimielinen niin osingosta kuin hallitusvalinnoistakin

Jukka Pasonen
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä