Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ruoka

Viikinkiravintola Haraldiin laivataan lihaa ympäri maailmaa: Pohjolan riista on kirmannut lautaselle Venäjältä ja Virosta – mitä tekee rucola kaikissa annoksissa?

Harald-ravintoloista saa riistaruokien kylkeen ketjun omia oluita, joissa maistuu terva, hunaja, savu ja kaneli.
Katja Lamminen
Asgårdin alkajaiskilpi kahdelle sisältää Kemijoen kylmäsavulohta, savulahnaa, tervasilakkaa, karhusalamia, lämminsavustettua poronmaksaa, hirven suolalihaa, häränrintamoussea, keisarin kastissa pyöräytettyä salaattia, yrtti­pistoukurkkuja, tomaattirelissiä, Saloniemen tilan nokkosgoudaa, raparperihilloa, kuusenkerkkäöljyä, speltti-punajuurileipää sekä mallasleipää.

Viikinkiravintola Haraldin alkajaiskilvellä on sen seitsemää sortimenttia lihaa ja kalaa. Vähintäänkin yhtä kirjava on ravintolan tarjoamien lihojen alkuperäluettelo. Virolaista hirveä, karhua ja kuhaa, venäläistä poroa, riekkoa Englannista, naudan rintaa Brasiliasta tai muualta EU:n ulkopuolelta ja lammasta Uudesta-Seelannista.

Onneksi porsas, osa naudoista ja broileri ovat kotimaisia.

Alkupaloissa ruotsalainen tervasilakka ja kotimainen savulahna ovat erinomaisia. Poronmaksa jättää muut kylmät ja hyvin perinteisen makuiset leikkelelihat varjoonsa. Kuusenkerkkäöljy ja raparperihillo tuovat pohjoista makumaailmaa. Nokkosgouda on maittavaa, vaikkei kummemmin nokkoselta maistukaan. Keramiikkaveneeseen pilkottu salaatti ei ole kovin kekseliäs saatikka viikinkiaikainen jäävuorisalaatteineen ja tomaatteineen. Sekä alku-, että pääruokiin runsain mitoin ripoteltu rucola hieman kummastuttaa ja tuo pizzeriafiilistä.

Pääruuissa poron sisäfilee tatti-kantarellikastikkeessa on erinomaista. Sen sijaan Nahkapöksyn hirvipannun hirvi on hieman sitkasta ja kermaperunat kuivahkoja. Lihaisa hirvimakkara pelastaa annoksen. Tomaattihakkeluksen tilalle ottaisi mieluummin puolukkasurvosta.

Harald-ketjun Lahden ravintola on keramiikka-astioineen viihtyisä ja viikinkiajan asuihin sonnustautuneet tarjoilijat ystävällisiä. Kiitokset siitä, ettei kellään ole muovista sarvikypärää. Ehkä Haraldiin voisi joskus tuoda ulkomaalaisia vieraita.

Muut Haraldit sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Tampereella.

Ravintola Harald, Vesijärvenkatu 24, 15140 Lahti

Katja Lamminen
Pohjolan riistaa -annoksessa on poron sisäfileetä, haudutettua hirven entrecotea, tatti-kantarellikastiketta, leipäjuustoa, uunijuureksia, perunamuusia ja tervapuolukoita. Päällä tarpeettomana elementtinä läjä rucolaa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paahtoleipää on leivottu Vantaan Fazerilassa sen perustamisesta asti – leipomo juhlii tänään 50-vuotispäiväänsä

Valtteina makukokonaisuus ja keittiötyöskentely – nuorten kokkien SM-titteli Vilja Vallirannalle

Keppana Kellarin sisustuksessa ja olutvalikoimassa riittää ihmeteltävää – Liesjärven persoonallinen ravintola taitaa retrot pihviannokset

Näin kokkaa Frantsilan yrttitilan perustaja: "Helppoa, halpaa ja mielellään kotimaista" – katso reseptit kevään herkkuihin