Ruoka

Valtteina makukokonaisuus ja keittiötyöskentely – nuorten kokkien SM-titteli Vilja Vallirannalle

Erityiskiitoksen voittaja sai värikkäästä esillepanosta ja broilerin paloittelusta, annostelusta, taloudellisuudesta ja teknisistä taidoista.
Kuvat: Chaîne des Rôtisseurs Finlande
Vilja Valliranta lähtee syksyllä tavoittelemaan nuorten kokkien maailmanmestaruutta. Aiemmin Suomeen on tuonut kultaa Arto Rastas vuonna 2005 ja Lasse Koistinen vuonna 2009.

Jyväskylässä otettiin mittaa alle 27-vuotiaiden kokkien suomenmestaruudesta. Kilpailun voitti Vilja Valliranta, joka seuraavaksi kohtaa maailman parhaat kokit Ranskan Pariisin Cordon Bleu -koulussa Nuorten Kokkien maailmanmestaruuskilpailuissa.

Valliranta työskentelee Turussa Ravintola Rosterin keittiössä. Kisan kakkoseksi sijoittui Severi Heikkinen Jyväskylän Artcateringista ja kisan kolmossijan otti Jonne Hänninen Tampereen TAMK Catering Studiosta.

Kilpailun päätuomarin, Chef Rôtisseurs lehtorin Riitta Palhon mukaan nuorilla osaajilla on pandemia-aikana ollut vain vähän näytön paikkoja, joten kilpailu auttaa heitä kasvamaan huippuammattilaisiksi. Palho huomauttaa, että kehittämistä on erityisesti kokonaisen kalan käsittelyssä, annosten esillepanossa ja omaperäisyydessä.

Kilpailun alkuruuan pakollisena raaka-aineena oli tuore avattu kokonainen kirjolohi ja kirjolohenmätiä, joka tuli nostaa esille lämpimänä, sekä kaksi selkeää lisäkettä. Pääruoka piti valmistaa kokonaisesta broilerista ja broilerinmaksasta. Jälkiruuan pakollisena raaka-aineena oli pakastepuolukoita, ja annokseen tuli valmistaa kolme eri komponenttia, joista yhden tuli olla leivonnainen. Lisäksi kilpailijoiden käytettävissä oli raaka-ainekori itse valittujen lisäkkeiden valmistamiseen.

Pariisin kilpailuun lähtee myös viime vuonna Suomen finaalin voittanut Valtteri Paltamaa, sillä koronapandemian takia viime ja tämän vuoden MM-finaalit järjestetään Pariisissa samaan aikaan.

Lue myös:

Kokkileijonat näyttää Berliinissä: Suomi ei ole mikään mämmimaa!

Valtteri Paltamaa kokkasi voittoon Jyväskylässä – seuraavaksi Pariisiin kisaamaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oma panimo lupia vaille valmiina käyntiin – omaa olutta alkaa virrata Tammiston Cittarin panimosta lähiviikkoina

Jäätelöannos grillissä tai lohi laudalla – kun hallitset nämä niksit, niin grillissä onnistuu melkein mikä vain

Söin täällä: Maha täyteen parilla eurolla – Helsingin seurakuntayhtymä myy kauppojen hävikkiruuasta tehtyjä lounaita

Grillimakkaran suosiolle kesäruokana on syynsä – entä mikä kesäherkku liittyy asfaltoituun ympäristöön?