Ruoka

Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja vaatii järkevää EU-lainsäädäntöä – "Elintarvikealan kilpailukyky ei saa murentua hallintotaakan alle"

Annikka Hurmeen mukaan Suomella on avainhetki hyödyntää ruokajärjestelmän muutoksen tarjoamia kasvun mahdollisuuksia.
Jarkko Sirkiä
Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme johtaa Elintarviketeollisuusliiton hallitusta. Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala.

Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja Annikka Hurme painotti Elintarvikepäivän avauspuheessaan, että Suomen tulee edistää aktiivisesti selkeää ja järkevää EU-lainsäädäntöä. Mutta samalla on varmistettava kansallisella toimeenpanolla, että oma kilpailukykymme säilyy.

"Valtaosa elintarvikeyrityksistä on pieniä tai keskisuuria. Niiden kilpailukyky ja kannattavuus eivät saa murentua mahdollisten raportointivelvollisuuksien aiheuttamaan hallintotaakkaan tai uusiin ulkoiskustannuksiin", Hurme huomauttaa ja muistuttaa, että ainoastaan menestyvät yritykset voivat tarjota työpaikkoja ja toimia vastuullisesti.

Hurme huomauttaa myös, että uusien teknologioiden käyttöönotto ja lainsäädännön ajan tasalle saattaminen vievät aikaa, sillä elintarviketurvallisuudesta ei voida tinkiä.

Elintarvikeala elää Hurmeen mukaan keskellä historiansa voimakkainta muutosta, kun tuotantoa halutaan viedä kohti ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää tulevaisuutta. Uusia toimintamalleja ja tuotteita tarvitaan myös, kun väestö ikääntyy ja kaupungistuu.

Hurme kehottaakin Suomea ottamaan edelläkävijän roolin muutoksessa ja hyödyntämään sen tarjoamia kasvun mahdollisuuksia.

"Mutta tämä vaatii aikaa ja edellyttää, että taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset seikat otetaan huomioon."

Ruuantuotannon kehittämisen kulmakiveksi Hurme nostaa eri tieteenalojen ja teknologioiden yhdistämisen. "Esimerkiksi elintarvikeketjussa syntyvän datan hyödyntäminen ottaa vasta ensiaskeleitaan."

Lue myös:

Fazer pärjäsi prosessien ja henkilöstön tehokkuusvertailussa pörssinoteerattujen kotimaisten elintarvikeyhtiöiden kanssa: "Kolmen kärjessä"

Takana vuosi hurlumheitä – Myllyn Parhaan toimitusjohtajan uralta ei ole puuttunut vauhtia, mutta koronan kirittämä kiima oli ennennäkemätön

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa