Ruoka

Moni rikkaruoho on ilmaista ruokaa – Opettele tuntemaan edes nämä kolme

Pihoilta ja metsistä saa ilmaista satoa, mutta puiden osiin tarvitaan maanomistajan lupa.
Riitta Mustonen
Vuohenputki kasvaa rikkaruohona monessa kukkapenkissä. Sen nuoret, supullaan olevat versot kelpaavat mainiosti syötäväksi.

Kevät on luonnontuotteiden rakastajan kiihkeää aikaa. Maasta nousee satoa, jota voi hyödyntää ruokiin ja hyvinvointiin, kunhan vain tuntee kasvit ja tietää vaikutukset.

Virpi Raipala-Cormier on yrttien supertuntija. Hän paljasta kolme suosikkiaan, joita juuri nyt kannattaa kerätä:

1. Vuohenputki. Käytä sitä salaatteihin, muhennoksiin, leivontaan. Parhaita ovat kirkkaat, supullaan olevat lehdet.

2. Nokkonen. Pohjolan merilevä, sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten piitä, rautaa, kalsiumia. Maukkaampi kuin pinaatti. Sopii yrttiteehen, muhennoksiin, keittoihin. Hoitaa kihtiä, koska poistaa virtsahappoa.

3. Voikukka. paljon ravinteikkaampi kuin lehtisalaatti. Sopii salaatteihin, kääryleisiin, piiraisiin. Syö viisi voikukanlehteä päivässä kesän aikana, se puhdistaa.

Lue myös:

Näin kokkaa Frantsilan yrttitilan perustaja: "Helppoa, halpaa ja mielellään kotimaista" – katso reseptit kevään herkkuihin

Frantsilan yrttitila sai alkunsa nuorenparin innostuksesta: "Se on meidän kutsumuksemme, saada toiset hyvälle mielelle ja tehdä hyvää”

"Kukkien syöminen on kuin laittaisi valoa suuhunsa" – Ville Haapasalo innostui villiyrteistä

Riitta Mustonen
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Vuoteen 2025 mennessä kaikki valikoimien puutuotteet ja pakkaukset ovat sertifioituja – K-ryhmä ja Lidl vastaavat huoleen metsäkadosta

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa