Ruoka

Tämä kastike sopii kaiken kalan kanssa – seuraksi kannattaa silputa tilliä ja sipulia

Tämän viikon ruokaresepteillä loihdit helpot ja herkulliset kesäjuhlat.
Kari Salonen
Kesäkalan ykkösseuralainen on täyteläinen munakastike. Silaa se sipulinvarsi- tai viheryrttisilpulla – silmänruoka on taattu.

Kun kesä ja luonto alkavat antaa satoaan, sitä kannattaa hyödyntää joka päivä. Suven kalasaalista saat paistettua makoisat pihvit tai jauhettua murekemassat. Savukalat ovat oma lukunsa. Olipa kala valmistettu miten tahansa, sen rinnalla maistuu aina yhtä ihana munakastike. Seuraksi yrttimaan sipulia ja tilliä, niin makumuisto on valmis myös siirrettäväksi seuraaville sukupolville.

Luonto pukkaa monenmoista aarretta. Yksi parhaimmista on nokkonen. Se sopii nuorena noukittuna ja ryöpättynä niin keittojen, muhennosten, kastikkeiden, lettujen kuin vaikka pestonkin ainekseksi. Kokeile herneillä raikastettua tahnaa kastikkeeksi pastalle tai varhaisperunoille – ei hullumpaa.

Letut ja kesä, siinä vasta pettämätön pari. Jokaisella on oma peruslettutaikinareseptinsä, mutta oletko koskaan kokeillut virvoitusjuomapohjaista taikinaa? Ainakin lapset innostuvat uudesta kokeilustasi. Lettuhillon raikastaa sen sekaan silputut tuoreet marjat ja hedelmät.

Raparperiherkut ovat alkukesästä maukkaimmillaan. Kiisselit, keitot, juomat, piirakat ja eritoten muhkeat kakut. Oletko maistanut vaniljakastikkeella mehevöitettyä taikinaa, joka raparperien lisäksi kruunataan rapeaksi paistuvalla muruseoksella?

Näiden ruokien ympärille kannattaa kehittää vaikka pienet kesäkekkerit.

Muna-sipulikastike kalalle

4 annosta

3–4 kananmunaa

2 rkl voita

1 pieni sipuli

3 rkl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

½ tl suolaa

ripaus valkopippuria

½ dl ruohosipulia hienonnettuna tai sipulien varsisilppua

Upota munat kattilaan kylmään veteen, kytke liesi ja laske veden kiehumishetkestä 8 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja hienonna munat kätevästi munanleikkurilla ensin poikittain ja sitten pitkittäin.

Kuumenna rasva pinnoitetussa kattilassa. Kuullota silputtu sipuli ja ripottele joukkoon jauhot. Kaada maito vähitellen kattilaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia.

Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Lisää munapalat viimeisenä kastikkeeseen ja koristele yrttisilpulla.

Tarjoa munakastiketta savulohen, haukimurekkeen tai paistettujen ahvenien seurassa. Keitetyt varhaisperunat ovat oiva lisä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Maha täyteen parilla eurolla – Helsingin seurakuntayhtymä myy kauppojen hävikkiruuasta tehtyjä lounaita

Grillimakkaran suosiolle kesäruokana on syynsä – entä mikä kesäherkku liittyy asfaltoituun ympäristöön?

Hiilillä vai kaasulla? Himogrillaaja vannoo pallogrillin nimeen ja paljastaa parhaat niksinsä

Toimikunta: Suomen tulee profiloitua "ruokaturvadiplomaattina"