Ruoka

Nykyaikainen maatalous tulee lapsille tutuksi 4H-yhdistysten Ruokakouluissa

Tänä vuonna Ruokakoulujen teema on lähiruoka, ja ohjelmassa on esimerkiksi maatilavierailuja.
Vesa-Matti Väärä
Ruokakoulussa lapset pääsevät esimerkiksi tutkimaan pihapiiristä löytyvää villiruokaa, kuten horsmanversoja.

4H-yhdistykset ympäri Suomea järjestävät tänäkin vuonna 8–12 -vuotiaille Ruokakouluja, joissa teemana on tällä kertaa lähiruoka. Teeman toteutukset vaihtelevat sen mukaan, millaista lähiruokaa kullakin Ruokakoulun alueella tuotetaan.

Ruokakoulussa lapset perehtyvät ruuan alkuperään yhdessä ruuan tuottajien kanssa. Maatilavierailut havainnollistavat ruuan reitin pellolta ja navetoista ruokalautasille. Nykyaikainen maatalous tulee Ruokakoulussa tutuksi: osallistujat näkevät, millaista on maanviljelijän työ ja miten esimerkiksi tuotantoeläimiä hoidetaan.

Esimerkiksi Pihtiputaan Ruokakoulussa tehdään yhteistyötä lähiruokatuottajien kanssa ja lapset pääsevät tutustumaan muun muassa paikallisen jäätelöyrityksen tuotteisiin. Masku-Rusko-Vahdon Ruokakouluissa suunnataan puolestaan maatilavierailulle lähitiloille ja tutustutaan luomuruokaan. Kaakonkulman Ruokakoulussa lapset pääsevät sen sijaan tutkimaan, mitä on pihapiiristä löytyvä villiruoka.

Suomen 4H-liiton ja Finlands svenska 4H:n koordinoima Ruokakoulu-Matskolan tekee yhteistyötä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa. MTK ry:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen on iloinen Ruokakoulu-yhteistyön jatkumisesta.

”Esittelemme mielellämme maataloutta ja suomalaisen ruuantuotannon hyviä erityispiirteitä lapsille ja nuorille. Kotimainen sato kypsyy kesän mittaan, ja esimerkiksi kotimaiset avomaan kasvikset ovat nyt sesongissa, samoin marjat. Satokauden mukaisia herkkuja on helppo ottaa mukaan ruokapöytään”, Siivonen toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen