Ruoka

Luulitko ruskean leivinpaperin peittoavan valkoisen ympäristöystävällisyydessä? Väri voi hämätä, sillä tosiasiassa ruskean paperin valmistaminen vie enemmän energiaa

Ruskeassa leivinpaperissa on valkoista enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä hidastaa tuotantoa.
Anni-Sofia Hoppi
Valkoista leivinpaperia suositaan etenkin korkeiden hygieniavaatimusten ammattikeittiöissä ja teollisessa ruuantuotannossa.

Valkoisen ja ruskean leivinpaperin ympäristövaikutukset ovat samanlaiset, vaikka väristä voisi päätellä muuta.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Tissuen mukaan paperinvalmistuksessa valkoisella leivinpaperilla on jopa ruskeaa pienempi vaikutus ympäristöön.

Ruskeassa paperissa on enemmän puuperäisiä aineosia, mikä lisää jalostusvaiheen vastusta ja laskee myös tuotantonopeutta.

Energiankulutus on ruskealla paperilla tonnia kohden jopa 20 kWh valkaistua korkeampi, Metsä Tissue kertoo tiedotteessaan.

Valkoisia leivinpapereita suositaan etenkin ammattikäytössä, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät valkoista pintaa vasten selvemmin.

Arkisessa ruuanlaitossa paperin värillä ei ole välttämättä väliä. Joskus ruskeasta paperista voi kuitenkin siirtyä valkoista enemmän lievää hajua tai makua ruokaan sen sisältämien puuperäisten ainesosien takia.

Tämä on Metsä Tissuen mukaan vaaratonta. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei kuitenkaan maku- tai hajuhaittojen takia suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.

Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan kierrättämättömästä ensikuidusta, joten niissä ei ole painomuste- tai kemikaalijäämiä.

Jotta paperista saadaan valkoista, täytyy puun luonnostaan ruskeat kuidut valkaista ligniinin poistamiseksi.

Valkaisuprosessi on Metsä Tissuen mukaan turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Yhtiön tiivispaperit valkaistaan alkuainekloorittomalla ECF-tekniikalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen