Ruoka

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi

MTK-pomo ei liputa tuontikieltojen puolesta.
Jarno Mela
Jyrki Wallin ymmärtää myös tuonnin merkityksen, eikä näe sitä absoluuttisesti pahana asiana.

MT kertoi perjantaina, että elintarvikkeiden tuonti Suomeen on kasvanut viimeisimmän kymmenen vuoden aikana reilulla kolmanneksella. Samaan aikaan elintarvikkeiden vienti on kasvanut 28 prosenttia.

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori sanoi aiemmassa jutussa, että tuonti on elintärkeää kotimaiselle elintarviketeollisuudelle. Tammivuori huomautti, että merkittävä osa tuonnista koostuu elintarviketeollisuuden raaka-aineista.

Joidenkin kansalaisten mieleen voi nousta kysymys siitä, onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä vai pärjäisikö Suomi ilman tuontielintarvikkeita.

MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin toteaa, että nykyisessä globaalissa maailmassa sekä vienti että tuonti on sallittua. Hän huomauttaa, että MTK:ssa tehdään työtä sen puolesta, että viennin ja tuonnin suhde saataisiin ensin tasapainoon ja sitten niin, että elintarvikkeita viedään Suomesta merkittävästi enemmän kuin niitä tuodaan.

Toiminnanjohtaja korostaa, että nykyisen tilanteen hyväksyminen on kunnianhimotonta.

"Kansakunnan näkökulmasta meidän pitäisi pystyä täällä Suomessa valmistamaan yhä enemmän jotain sellaista, joka menee koko ruokaketjun näkökulmasta kannattavasti kaupaksi ulkomailla", Wallin painottaa.

Vaikka elintarvikeviennin kehittäminen on tärkeää, MTK-pomo ymmärtää myös tuonnin merkityksen, eikä näe sitä absoluuttisesti pahana asiana.

"On tietenkin sellaisia tuotteita, joita ei täällä pohjoisessa Suomessa pystytä kasvattamaan tai se ei ole kannattavaa", Wallin sanoo.

Tuontikieltoja ei siis tarvita. Sen sijaan toiminnanjohtaja toivoo, että elintarvikesektorin kilpailu olisi oikeudenmukaista. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien kilpailuun osallistuvien pitäisi toimia samoilla pelisäännöillä.

"Laitetaan nyt ne alkuperämerkinnät kohdalleen, että kuluttaja pystyy ihan aidosti tekemään sen valinnan", Wallin toteaa.

Tulevaisuuden menestyksen kannalta olisi Wallinin mukaan tärkeää, että EU:n tasolla tehtävissä kansainvälisissä sopimuksissa huolehditaan siitä, että kilpailuasetelma on tasavertainen.

Lue lisää:

Selvitys: Elintarvikkeiden kasvava tuonti kirittää kotimaista teollisuutta – näin paljon tuonti on kasvanut 10 vuodessa

Elintarvikevienti jatkui vahvana koronasta huolimatta – Kiina kiilasi kakkoseksi

Ulkomainen marja löysi tiensä suomalaisiin pöytiin – tuonti Marokosta kasvoi 70-kertaiseksi viidessä vuodessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keitätkö mökillä uudet perunat järvivedessä? Katso syy, miksi asiantuntijan mukaan niin ei kannattaisi tehdä

Alkoholittoman oluen myynti kasvanut huimasti – hellekesä sai suomalaiset litkimään myös pullovesiä

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen