Ruoka

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Mesiangervon aromi on niin vahva, että sitä kannattaa laittaa ruokiin ensin vain vähän ja lisätä tarvittaessa.
Maria Miklas
Mesiangervo on yleinen kaikkialla Suomessa. Sitä löytää esimerkiksi ojista ja muista kosteista paikoista. Kukat ovat mainio mauste, lehdet erinomainen teeaines.

Mesiangervo (Filipendula ulmaria) on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kosteilla paikoilla. Kukat kerätään taittamalla kukkavarsi poikki. Myös nuppuja tai vihreitä ja ruskeita siemeniä voi kerätä ja kuivata.

Kuivata kukintoja jonkin aikaa sellaisessa paikassa, josta pienet hyönteiset voivat kömpiä takaisin luontoon. Ehjät lehdet kerätään ja kuivataan tai pakastetaan. Ne voi halutessaan hiostaa ennen kuivaamista, jolloin niiden aromi voimistuu.

Kukat maistuvat vaniljalle, ja niitä voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla. Mesiangervoa kannattaa laittaa hieman vähemmän kuin vaniljajauhetta. Kukkien maku on helposti liian vahva, joten laita ensin vain hieman, maista ja laita vähitellen lisää.

Mesiangervon kukilla voi maustaa erilaisia juomia, kuten teetä, mehua, viiniä, likööriä, simaa, olutta ja portviiniä. Kasvin viiden sentin pituisen kukkavarren voi laittaa lasilliseen kylmää vettä ja antaa juoman hautua yön yli. Kukat sopivat myös boolin mausteeksi.

Kukat sopivat erityisen hyvin sellaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, joissa on kermaa tai rahkaa.

Mitä kivennäisaineita ja vitamiineja mesiangervo sisältää? Lue koko juttu Aarteen sivuilta! Jutun lopusta löydät viisi mesiangervoreseptiä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen