Ruoka

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Pöytään kannetaan grillisalaattia, nokkospiirakkaa ja grillattuja hedelmiä. Aterian kruunaavat raparperimaljat.
Sanne Katainen
Kylmäsavustettujen lohiviipaleiden savu ja suola antavat nokkospiirakalle luonnetta.

Vaali-iltana jännitys tiivistyy, kun kotona valvotaan tuloksia yhdessä läheisten kanssa. Iltaa istuessa maistuu grillisalaatti, jonka tähtenä on grillattu kauriin­filee. Jos kaurista ei ole saatavilla, voit käyttää myös sopivan palan peuraa, hirveä tai nautaa. Kauden kasvikset maistuvat salaatissa, kunhan hitaasti kypsyviä kasviksia hiukan esikeittää ennen grillausta.

Nokkospiirakka on monille tuttu suolainen leivonnainen. Tällä kertaa täyte mehevöitetään kotijuustolla ja valmiin piirakan pinta viimeistellään kylmä­savulohiviipaleilla.

Monet hedelmät sopivat grillattaviksi, kunhan grillin lämmön pitää kohtuullisena. Hyviä grillattavia ovat esimerkiksi ananas, persikka, nektariini, aprikoosi, omena ja päärynä. Fariinisokerilla maustettu smetana tuo makeanhapokkaille hedelmille täyteläisyyttä.

Alkukesän suosikista, raparperista, valmistetaan helpot annosjälkiruuat, joissa raparperihillokkeen hapokkuus taittuu jugurtilla ja purutuntumaa antaa ihana mantelikrokantti.

Lohi-nokkospiirakka

6 annosta

3 dl vehnäjauhoja

125 g voita tai margariinia

ripaus suolaa

2 rkl vettä

Täyte

1 dl ryöpättyjä nokkosia

1 pkt kotijuustoa

1 kananmuna

2 dl ruokakermaa

½ tl juustokuminaa

¼ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

10 kirsikkatomaattia

Lisäksi

1 pkt (150 g) kylmäsavulohi­viipaleita

Nypi jauhot, rasva ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja pyöräytä taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. Nosta jääkaappiin tunniksi.

Pistele taikinaan haarukalla muutamia reikiä, ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Murustele kotijuusto ryöpättyjen ja hienonnettujen nokkosten joukkoon. Sekoita joukkoon muna, kerma ja mausteet. Kumoa täyte piirakkapohjalle, ja nosta päälle halkaistut kirsikkatomaatit. Nosta vuoka uuniin, ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hiukan väriä. Anna piirakan jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt piirakka sektoreiksi, ja nosta jokaisen päälle kylmäsavulohiruusuke.

Vinkki: Testaa kylmäsavulohen tilalla graavisiikaa.

Katso muut ohjeet MT Ruoka -reseptihausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta