Ruoka

Näin nautit puutarhasi sadosta vuoden ympäri – esimerkiksi kurpitsoja tai sipuleita ei välttämättä tarvitse erikseen säilöä

Yrttejä kannattaa kuivata ja jalostaa pitkin kasvukautta. Esimerkiksi lipstikasta saa maukasta yrttisuolaa.
Johanna Merinen
Makusokereita käytetään usein juomien ja jälkiruokien maustajina sekä koristajina. Kuvassa piparminttu- ja ruususokeria ja kuivatulla mustaviinimarjalla maustettua sokeria

Johanna Merinen kasvattaa Jovelan tilallaan Vehmaalla toinen toistaan kiehtovampia kasveja.

”Esimerkiksi meillä kasvaa pesusienikurkkua, mandariinia, sitruunoita ja kaikissa sateenkaaren väreissä jyviä tekeviä inkamaisseja”, Merinen kertoo.

Kun on paljon erilaisia kasveja, satoa saadaan pitkällä aikavälillä, eikä kaikki säilöntä osu samaan aikaan.

”Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi kylvämällä syksyllä sopivia siemeniä ja esikasvattamalla taimia vaiheittain sekä valitsemalla samasta kasvatettavasta kahta eri lajiketta, joista toinen on varhais- ja toinen myöhäislajike”, Merinen vinkkaa.

”Satoa voi säilöä esimerkiksi kuivaamalla, hilloamalla, pikkelöimällä, soseuttamalla, pakastamalla esi-, osittain tai kokonaan kypsennettynä ja tietenkin maakellarissa, jos sellainen on käytössä”, hän lisää.

Merisen mielestä hyötypuutarhurin kannattaa sijoittaa myös monilevyiseen kuivuriin, jolla saa säilöttyä satoa monipuolisesti sangen pieneen tilaan verrattuna vaikkapa pakastamiseen.

”Hyvällä kuivurilla voi kuivata likimain mitä tahansa. Myös juureksia, lihaa tai kalaa.”

Osa sadosta säilyy sellaisenaan, varsinkin viileässä tilassa. Esimerkiksi sipuleita voi säilyttää letteinä tai sukkahousutorneissa. Kurpitsat saattavat säilyä syksystä kevääseen sellaisenaan.

”Maa-artisokkakin on omavaraistelumielessä kiva kasvi, sillä sen satoa voi korjata vielä loppusyksystä juuri ennen routaa ja toisaalta taas heti alkukeväällä roudan jälkeen”, Merinen kertoo.

”Omavaraisuusasteen mittarina paras on jälleen oman kulutuksen, resurssien ja ruokatottumusten kautta suunniteltu hyötypuutarha. Kasvatetaan sitä, mitä tulee käytettyä ja sen rinnalla voi sitten hieman hifistelläkin.”

Kiinnostavia ovat esimerkiksi itse tehdyt yrttiteet ja maustesekoitukset.

”Pari vuotta sitten suosioon nousi lipstikkasuola, joka maistuu vahvasti lihaliemimäiseltä – lipstikkaahan kutsutaan myös maggi- tai lihaliemiyrtiksi.”

”Viime vuonna innostuttiin ruususokerista, jota mekin teemme, kuten myös piparminttusokeria. Tänä vuonna monet ovat hyödyntäneet voikukkia ja tehneet niin sanotusti vegaanista hunajaa voikukista.”

Puutarhan satoon saa vaihtelua keräämällä villiyrttejä, luonnonmarjoja ja metsäsieniä.

Jos satoa tulee liikaa, sitä voi antaa lahjaksi tai vaihtaa toisen puutarhan antimiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen