Ruoka

Jäätelöannos grillissä tai lohi laudalla – kun hallitset nämä niksit, niin grillissä onnistuu melkein mikä vain

Harjoitus tekee mestarin myös grillaajasta. Kun tunnet oman grillisi toimintatavan, hallitset lämmönsäätelyn ja raaka-aineiden kypsymisajat, on onnistuminen taattua.
Amerikassa vuonna 1904 kehitelty Banana split -jäätelöannos tunnetaan ympäri maailmaa. Kokeile vaihteeksi kesäistä grilliversiota.

Käytätpä hiili-, briketti-, sähkö- tai kaasugrilliä, varaa aina riittävästi aikaa grillin esilämmittämiseen. Grillattavan tuotteen kypsymisaika määrittää grillausmenetelmän. Jos ruoka kypsyy nopeasti eli alle 20 minuutissa, käytä suoraa grillausta. Siinä kypsennettävä tuote asetetaan suoraan lämmönlähteen päälle. Tämä on perinteinen ja yleisin tapa grillata. Se sopii ohuille pihveille, makkaroille, kalalle ja kasviksille.

Jos ruoka vaatii yli 20 minuutin kypsennysajan, valitse epäsuora menetelmä. Hiiligrillissä se tarkoittaa sitä, että hiillos kasataan grillin laidoille tai vastakkaiselle puolelle grillattavasta tuotteesta. Kaasugrillissä pidetään vain reunimmaiset polttimot päällä ja grillattavat asetellaan keskelle. Tämä menetelmä sopii pitkää kypsennysaikaa vaativille isoille lihoille, kuten fileille, paisteille, grillikyljelle tai kokonaiselle broilerille.

Savu antaa grilliruualle mukavan lisäsäväyksen. Kokeilemalla eri puulajien lastuja ja puruja löydät mieleisen aromin. Varsinaista savustuslaatikkoakaan et tarvitse, sillä lastut voi lisätä sellaisinaan hehkuville hiilille tai rei’itetyssä foliokääreessä kaasugrillin ritilöille.

Kannattaa kokeilla myös savustuslautaa, joka hyvin kostutettuna sopii erityisen hyvin kalan valmistukseen. Mikä tahansa käsittelemätön laudanpätkä käy tarkoitukseen, mutta kaupoissa on tarjolla myös hienoja ja hintavia seetripuisia lautoja.

Avaa grillin kansi vain silloin, kun kääntelet ruokaa, sivelet pintaan marinadia tai tarkistat kypsyyttä. Jos grillaat ilman kantta, lämpö karkaa, ruoka kypsyy kauemmin ja kuivahtaa helposti. Kiinni oleva kansi vähentää myös liekkien leimahduksia.

Vallitseva sää vaikuttaa paitsi grillin ääressä viihtymiseen myös ruuan kypsymisaikaan. Sisälämpömittarista ja -taulukosta on apua, kun haluat lopputuloksen olevan sopivan kypsä mutta mehevän herkullinen.

Munakello tai muu ajastin on grillaajan luottoapulainen. Se pirahtaa sopivasti muistuttamaan myös keittiön puolella kiehuvasta perunakattilasta.

Vaikka ruokailijat odottavat jo haarukat tanassa pihvejään, on maltettava antaa lihan vetäytyä. Folioon käärittynä lihan lämpö tasautuu 10–20 minuutissa palan koosta riippuen, eivätkä lihasnesteet karkaa leikattaessa.

Banana split grillistä

4 annosta

2 banaania

tilkka rypsiöljyä

4 palloa vaniljajäätelöä

4 palloa mansikkajäätelöä

4 palloa suklaajäätelöä

4 dl mansikoita viipaloituna

½ dl suolapähkinöitä rouhittuna

noin 1 dl suklaakastiketta

Leikkaa banaanit kuorineen pituussuunnassa halki. Sipaise leikkauspinnat öljyllä. Nosta banaanit hetkeksi kuumaan grilliin leikkauspinta alaspäin, käännä ja grillaa kuvun alla vielä pari minuuttia, kunnes banaani on pehmennyt ja lämmennyt.

Nostele banaanit tarjoiluvadille. Ota palloraudalla jäätelöistä palloja ja nostele ne vadille. Lisää mansikkaviipaleet. Ripottele päälle pähkinärouhetta. Valuta päälle suklaakastiketta. Tarjoa heti.

Katso lisää ohjeita MT Ruoka -reseptihausta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keitätkö mökillä uudet perunat järvivedessä? Katso syy, miksi asiantuntijan mukaan niin ei kannattaisi tehdä

Alkoholittoman oluen myynti kasvanut huimasti – hellekesä sai suomalaiset litkimään myös pullovesiä

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen