Ruoka

Ilmastoystävällisen ruokavalion on huomioitava myös hävikki ja ylikulutus, Pohjoismaiden tuottajajärjestöjen puheenjohtajat muistuttavat

Pohjoismaiden tuottajajärjestöjen puheenjohtajien mielestä ravitsemussuosituksissa on otettava ilmasto- ja ympäristöasioiden lisäksi muun muassa ruuan saatavuus sekö ruokavalion taloudellinen ja kulttuurillinen hyväksyttävyys. Heidän mielestään esimerkiksi monipuoliset valkuaisvaihtoehdot takaavat suositusten siirtymisen käytäntöön.
Kimmo Haimi
"Yksittäisiin ruokaryhmiin keskittyminen ei toimi. Esimerkiksi monipuoliset valkuaisvaihtoehdot takaavat suositusten siirtymisen käytäntöön."

Pohjoismainen maatalous ja elintarviketeollisuus ovat osa ratkaisua siirryttäessä terveellisempään ruokaan ja vihreän siirtymän mukaiseen tuotantoon. Maatalous ja elintarviketeollisuus ovat mielellään mukana sekä pohjoismaisten että kansallisten ravitsemussuositusten valmistelussa, joissa ilmasto- ja ympäristöasioiden huomioiminen korostuu yhä enemmän.

Pohjoismaiden tuottajajärjestöjen yhteistyöelin, NBC, rohkaisee Pohjoismaiden maatalous- ja ruoka-asioista päättävää poliittista johtoa huomioimaan seuraavat näkökohdat tulevien ravitsemussuositusten ja niihin liittyvien viestintätoimien suunnittelussa.

Ruokavalio- ja ravitsemussuosituksissa on otettava huomioon ruuan saatavuus, väestön mieltymykset sekä ruokavalion taloudellinen ja kulttuurillinen hyväksyttävyys. Nämä ovat myös tärkeä osa FAO:n kestävän ruokavalion perusteita.

On tärkeää, että ravitsemussuositukset tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Ravitsemussuositusten mukaisen ruuan tulee olla helposti kaikkien kuluttajien saatavilla. Suositusten tulisi tukea ja huomioida erilaisia ja moninaisia väestöryhmiä niin hyvin kuin mahdollista. Esimerkiksi ikäihmiset tarvitsevat maistuvia ja helposti syötäviä, tuttuja valkuaislähteitä ruokavaliossaan.

Ravitsemussuositusten tulee olla kokonaisvaltaisesti tasapainossa. Yksittäisiin ruokaryhmiin keskittyminen ei toimi. Esimerkiksi monipuoliset valkuaisvaihtoehdot takaavat suositusten siirtymisen käytäntöön.

Pohjoismaissa syöty ruoka on sukupolvien ajan mukautettu paikallisiin ja valtakunnallisiin resursseihin, saatavuuteen ja vuodenkiertoon. Tämä sama jatkuvuus on tärkeää, näin turvataan paikallinen elintarviketuotanto, ruokakulttuuri sekä perinteet.

Uudet suositukset eivät saa heikentää hyviä paikallisia ja alueellisia ominaisuuksia. Oman maan ja paikallisten raaka-aineiden käyttöä tulee tukea, hyödyntää ja kehittää kestävämmän kulutuksen ja terveellisemmän ruokavalion eduksi.

Elintarviketuotannon kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on merkittävä haaste maataloudelle. Seuraamme koko ajan uusia, vähemmän ilmastoa kuormittavia ratkaisuja, ja otamme niistä kustannustehokkaimpia menetelmiä käyttöön. Tuotantotapojen ja päästölaskennan kehittyessä ilmastoneutraalisuustavoite muuttaa myös eri elintarvikeryhmien edullisuusjärjestystä.

Kasvihuonekaasupäästöjen muuttuessa myös ruokavalio- ja ravitsemussuosituksia on mukautettava. On muistettava, että kaikki ruuantuotanto vaatii investointeja ja ilmastoasiat ovat yksi osa laajaa ympäristöasioiden kokonaisuutta, jota viljelijät seuraavat jatkuvasti työssään.

Ravitsemussuositusten hyödyt terveydelle ja ilmastolle ovat sitä selkeämmät, mitä useampi ihminen niitä noudattaa. Kasvispainotteisempaan ruokavalioon kannustaminen ei tarkoita yksipuolista kieltäytymistä tiettyjen ruokien suhteen.

NBC uskoo eläintuotteiden olevan tärkeä osa usean kansalaisen tasapainoista ruokavaliota. Ilmastoystävällisessä ruokavaliossa tulee seurata myös ruokahävikkiä ja ylikulutusta. Tiedotuksen tulee perustua tietoon ja käytännön kokemukseen, jotta kuluttajilla on mahdollisuus tehdä terveellisiä ja ilmastoystävällisiä valintoja.

Pohjoismainen ruuantuotanto kehittyy jatkuvasti vastaamaan kuluttajien toiveita ja tarpeita. Pohjoismaisen elintarviketuotannon tulevaisuus rakentuu osaamiselle, jotta voimme jatkossakin tarjota terveellistä, ravitsevaa ja turvallista ruokaa. Monen kuluttajan ruokailutottumukset ovat muuttuneet kevyemmiksi ja tietoisuus ruuan ominaisuuksista on kasvanut.

Laadukkaat, vastuullisesti tuotetut, ruokakulttuuriin ja paikallisiin tuotanto-olosuhteisiin sopivat eläinperäiset tuotteet tuovat ruokavalioon makua, vaihtelua sekä terveellisiä ja elintärkeitä ravintoaineita.

Gunnar Þorgeirsson

puheenjohtaja

BI, Islanti

Björn Gimming

puheenjohtaja

Norges Bondelag, Norja

Palle Borgström

puheenjohtaja

LRF, Ruotsi

Juha Marttila

puheenjohtaja

MTK, Suomi

Mats Nylund

puheenjohtaja

SLC, Suomi

Søren Søndergaard

puheenjohtaja

Förbundsordförande Landbrug & Fødevare, Tanska

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keitätkö mökillä uudet perunat järvivedessä? Katso syy, miksi asiantuntijan mukaan niin ei kannattaisi tehdä

Alkoholittoman oluen myynti kasvanut huimasti – hellekesä sai suomalaiset litkimään myös pullovesiä

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen