Ruoka

Ravustuskausi alkaa – Lue tästä tärpit sujuvaan rapukauteen

Nopeasti lämmenneet vedet ovat mahdollistaneet ravuille aikaisen kuorenvaihdon.
Kari Salonen
Vastuullinen ravustaja desinfioi, kuivaa tai pakastaa kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineensä ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön.

Monen odottama ravustuskausi käynnistyy huomenna 21. heinäkuuta klo 12 ja jatkuu lokakuun loppuun.

Hämärässä liikkuva ravustaja voi saada saaliikseen sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista täplärapua.

Kalastaja ja ravustaja Veikko Eerola Valkeakoskelta ennustaa tulevasta kaudesta tulee runsasta. Kesäkuun aikana nopeasti lämmenneet vedet mahdollistivat ravuille aikaisen kuorenvaihdon ja rapuja on ollut hyvin liikkeellä.

Viime vuosien havaintojen pohjalta pyyntikautta voitaisiin Eerolan mielestä aikaistaa jo heinäkuun alusta alkavaksi.

Ilmastonmuutoksen myötä lämpenevät vedet tulisivat todennäköisesti hyödyttämään rapuja. Kun kasvukausi pitenee, jokirapu voisi levittäytyä pohjoiseen uusiin vesistöihin ja täpläravun lisääntymisvarmuus voisi parantua.

Toisaalta ilmastonmuutoksen lisäämät sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa voimakkaita kannanvaihteluita.

Tärpit rapukauteen

LUVAT KUNTOON: Valtion kalastonhoitomaksu 18–64 vuotiailta (www.eraluvat.fi) ja lisäksi aina vesialueen omistajan lupa.

MERKITSE MERRAT: Merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään 5 senttimetriä veden pinnasta. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi, yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää.

PYYDÄ VAIN RAVUSTUSAIKAAN: Rauhoitusaikana saaliiksi saadut ravut tulee vapauttaa aina ja välittömästi takaisin pyyntiveteen. Lisäksi ravustuskauden ulkopuolella pyydetystä jokiravusta voi saada 50 euron sakot per rapu.

EHKÄISE RAPURUTTOA: Huolehdi välineiden ja syöttien hygieenisyydestä, mikäli siirrät niitä vesistön tai vesistön eri osien välillä. Vastuullinen ravustaja desinfioi, kuivaa tai pakastaa kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineensä ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön.

JUHLI VASTUULLISESTI: Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii rapuja keittäessä, että ravut lisätään aina kiehuvaan veteen pieninä erinä, jotta vesi säilyy varmasti kiehuvana ja rapu kuolee nopeasti. Huomioi myös vallitseva koronatilanne ja järjestä juhlat suositusten mukaisesti – kun väki vähenee, niin pidot paranee!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen