Ruoka

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä käynnistää sieniviikot – tapahtumiin ja sieniretkille voi osallistua myös etäyhteyksin

Suomen luonnon päivä käynnistää marttojen sieniviikot, jotka jatkuvat syyskuun puoliväliin asti. Sienipäivän ja viikkojen aikana marttapiirit ja marttayhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea sieninäyttelyitä, -retkiä ja ruokakursseja.
Johannes Wiehn
Julkisuuden henkilöistä muun muassa Punkaharjulla hotelliyrittäjänä toimiva Saimi Hoyer on kertonut olevansa innokas sieniharrastaja. Hänet haastateltiin Maaseudun Tulevaisuudessa vuonna 2016.

Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietetään tulevana lauantaina 28.8.2021, joka on myös Suomen luonnon päivä.

Marttapiirien sienineuvojat tarjoavat tapahtumissa apua sienten tunnistamiseen. Sieninäyttelyissä opetellaan tunnistamaan, käyttämään ja säilömään hyviä ruokasieniä.

Marttayhdistykset järjestävät avoimia sieniretkiä myös yhteistyössä Suomen ladun paikallisyhdistysten kanssa. Viimeaikaiset sateet ovat parantaneet sienitilannetta, esimerkiksi tatteja ja rouskuja on paikoin noussut runsaastikin.

Martat suosittelevat keräämään aina vain niitä sieniä, jotka sienestäjä osaa varmasti itse tunnistaa. Sienestys kannattaa aloittaa tutustumalla sieniin kokeneemman sienestäjän kanssa.

Hyvä tapa aloittaa on osallistua ohjatulle sieniretkelle. Sienet ovat terveellistä, monipuolista ja edullista ruokaa, ja sienimetsässä saat parasta hyötyliikuntaa.

Netissä nähtävässä webinaarissa Marttojen asiantuntija Heta Nykänen kertoo sienistä ja sienestyksestä. Opastustuokiossa opetellaan sienten yleisiä tuntomerkkejä ja tutustutaan tatteihin, haperoihin, rouskuihin ja muihin hyviin ruokasieniin sekä ruokavinkkeihin.

Marttapiirien järjestämät tapahtumat löytyvät listattuna valtakunnallisen sienipäivän verkkosivulta: www.martat.fi/valtakunnallinen-sienipaiva

Lue lisää:

Saimi Hoyerin hotellissa joogataan saunassa ja syödään villiruokaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"

"Hitaiden" hämäläisten yrittäjien kiireettömyyttä korostava matkailutuote palkittiin valtakunnallisessa ruokamatkailukilpailussa – parhaaksi nousi metsäravintola Nielu