Ruoka

Sumppia kaadetaan viemäriin mielettömiä määriä – ruokahävikistä peräti 13 prosenttia on keitettyä kahvia

Kahvia enemmän hävikkiin päätyy vain vihanneksia ja hedelmiä
Hanna Linnove
Kahvia päätyy eniten hävikkiin niissä kotitalouksissa, joissa sitä myös juodaan eniten.

Suomalaiset juovat henkeä kohden yli 1 300 kuppia kahvia vuodessa. Iso osa keitetystä kahvista päätyy kuitenkin suoraan viemäriin, kertoo elintarvikeyhtiö Meira julkaisemassaan tiedotteessa. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) viime vuonna laatimaan arvioon.

Vuosittain suomalaisissa kodeissa päätyy miljoonia kiloja ruokaa hävikkiin. Yhden suomalaisen ruokahävikki vuodessa on 20 kiloa, ja tästä 2,6 kiloa on kahvia. Ruokahävikistä peräti 13 prosenttia on siis keitettyä kahvia. Kahvia enemmän hävikkiin päätyy vain vihanneksia ja hedelmiä.

Eniten kahvia päätyy hävikkiin niissä kotitalouksissa, joissa sitä myös juodaan eniten. Yleisin syy kahvihävikille on, että keitettävän kahvin määrää ei osata arvioida oikein.

”Uskon, että kahvia ei osata ajatella samalla tavalla ruokahävikkinä kuin vaikkapa leipää. Kahvipapu on kuitenkin arvokas raaka-aine, jonka käsittelyyn ennen sen päätymistä kahvina kauppojen hyllyille tarvitaan satojen alansa ammattilaisten työpanos ja matka maapallon toisella puolella sijaitsevilta viljelmiltä Suomen Vallilaan”, Meiran vastuullisuus- ja strategiajohtaja Marleena Bask toteaa yhtiön tiedotteessa.

Lue myös:

Suomalaisten ruokahävikki on keskimäärin 24 kiloa henkeä kohden – uusi laskuri näyttää, miten paljon kotitaloutesi hävikki on rahassa mitattuna

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun

Mitä yhteistä on yksisarvisen linnalla, porotallilla ja ketulla? Ne kisaavat piparinleivonnan mestaruudesta ensi lauantaina – katso täältä muutkin upeat kilpailutyöt

Pohjalainen salaattivalmistaja tähyää Ruotsiin – pääomasijoittajasta vähemmistöosakas Fresh Servantille

Suomi ponnistaa 1,5 miljoonan euron budjetilla Bocuse d'Or -kisaan – pääkumppani Keskon tavoitteena on nostaa Suomi maailman kärkeen ruokamaana