Ruoka

Suomen paras olut on valittu – voittajaksi julistettiin Olarin Panimon Runaway

Kahdentoista sarjan voitot jakautuivat panimoille ympäri Suomen Hailuodosta Uuteenkaupunkiin ja Jyväskylään.
Olutliitto ry
Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa. Kuvituskuva

Suomen Paras Olut 2021 on espoolaisen Olarin Panimon New England IPA -tyylin Runaway 7,1 %. Kansainvälinen finaalituomaristo luonnehti IPA ja APA -sarjan voittajasta kokonaiskilpailun ykköseksi tuomaroitua olutta hyvin tehdyksi, erinomaiseksi tyylinsä edustajaksi. Tuomaroinnissa huomion kiinnittivät kutsuvat, hyvät aromit ja tuoreet humalat, jotka toivat olueen useita eri tasoja.

Suomen Paras Olut valittiin 12 sarjavoittajan joukosta. Finaalituomarointi suoritettiin sokkomaisteluna keskustellen niin, että tuomareille kerrottiin ainoastaan panimoiden itsensä ilmoittama oluttyyli. S-ryhmä tukee max. 5,5 % voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen.

Olarin Panimo nappasi sarjavoitot myös maustetuissa ja maustamattomissa hapanoluissa ja kypsytetyissä oluissa. Paras hapanolut on Zesty Case gose 5,3 %. Kypsytettyjen oluiden voittajaksi julistettiin DBA Big Momma barley wine 10,4 %.

Sarjavoitot jakaantuivat vuonna 2021 ympäri Suomen. Parhaan vehnäoluen, Vehnä 4,7 %, teki Hailuodon Panimo. Stout ja porter -sarjan voitto meni Jyväskylään Hiisi-panimon Ikiiursolle 12,0 %.

Paras vaalea lager Prykmester Keller 5,0 % tulee Uudestakaupungista Vakka-Suomen Panimolta, ja pils Sulku Pils 5,2 % Vääksystä Kanavan Panimolta. Parhaan tumman tai värillisen lagerin Bock’s Dunkelin 4,9 % teki vaasalainen Bock’s Corner Brewery.

Sahti vei voiton vaalea tai keskitumma ale -sarjassa, jonka paras oli Pihamaan Panimon Pihamaan Sahti 9.0 % Heinolasta. Maustettujen oluiden voittaja oli tuusulalaisen CoolHead Brewin Party Smoosh 5,0 %. Muut oluet -sarjassa kilpailivat muihin sarjoihin sopimattomat oluet, ja voiton vei fiskarilaisen Fiskarsin Panimon Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5,6 %.

Vuoden 2021 kilpailussa oli mukana uutena sarjana alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet. Voitto meni Iisalmeen Olvi Rye Mild Neipalle 2,5 %. Lisäksi kilpailussa palkittiin paras gluteeniton olut, joka oli Prykmestar Keller 5,0 %.

Finaalituomariston puheenjohtaja, toimittaja Mariaana Nelimarkka kiitteli tuomareiden toimintaa tiukassa loppukeskustelussa.

“Keskustelu meni järkevästi ja nopeasti. Tuomaristo oli asiantunteva, ja pääsimme hyvin ruotimaan oluet läpi ja keskustelemaan niistä perusteellisesti, mutta sujuvasti. Näkemykset olivat lopulta aika yhteneväisiä ja voittaja näkyi todella selkeästi", Nelimarkka totesi.

Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jonka järjestävät Olutliitto ry ja Suomalainen Olut ry. Siihen voivat osallistua kotimaisten panimoiden Suomessa valmistetut oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kisa tarjoaa panimoille mahdollisuuden esitellä tuotteitaan suurelle yleisölle, sekä auttaa kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja arvostusta. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"

"Hitaiden" hämäläisten yrittäjien kiireettömyyttä korostava matkailutuote palkittiin valtakunnallisessa ruokamatkailukilpailussa – parhaaksi nousi metsäravintola Nielu