Ruoka

Näin pelastat nuutuneen salaatin – katso tästä reseptit helppoihin ja herkullisiin ruokiin

Eri salaattilajeja kannattaa yhdistellä maukkaan ja rakenteeltaan monipuolisen lopputuloksen takaamiseksi. Myös salaatinlehtien muodoilla ja väreillä saadaan näyttävyyttä
Carolina Husu
Yksinkertaisen hyvä vihreä salaatti sisältää maultaan ja rakenteeltaan erilaisia salaattilajikkeita.

Muistatko aikaa, jolloin lehtisalaatti ja kiinankaali olivat lähes ainoat tarjolla olevat vaihtoehdot salaattipediksi? Vuosien saatossa salaattikasvien valikoima on kasvanut valtavasti, ja marketeista voi löytää jopa yli kahtakymmentä lajiketta. Tarjolla on salaattikeriä ja -ruukkuja sekä rasiaan tai pussiin pakattuja lehtivihanneksia.

Kaikki salaatit kannattaa säilyttää +2–5-asteisessa jääkaapissa haihtumiselta suojattuna. Ruukkusalaateille paras paikka on pystyasennossa omassa pussissaan jääkaapin ovessa.

Kullanarvoinen vinkki nuukahtaneen salaatin elvyttämiseksi on antaa sille pitkä, kylmä kylpy. Laske hanasta mahdollisimman kylmää vettä altaaseen tai pesuvatiin.

Lisää jääpaloja tai pari kylmävaraajaa pakastimesta ja upota lehtivihannekset runsaaseen veteen. Reilun vartin jälkeen salaatit ovat kuin uudestisyntyneitä, terhakkaan napakoita ja valmiita kuivatteluun puhtaan pyyhkeen päällä tai kieppumaan salaattilinkoon.

Salaatit voidaan jakaa rakenteensa mukaan pehmeisiin ja rapeisiin sekä makunsa puolesta mietoihin ja voimakkaisiin lajikkeisiin. Kirpeitä, karvaita ja hitusen kitkeriäkin lajikkeita ovat muun muassa salaatti- eli lehtisikuri, punasalaatti eli punasikuri, punamangoldi ja rucola.

Mietoja ja makeahkoja puolestaan ovat lehtisalaatti, vuonankaali, kähäräendiivi, rooman- eli sidesalaatti, jääsalaatti, lollo rosso, cosmopolitan, pikku- eli sydänsalaatti ja tammenlehtisalaatti. Suomalaisten kestosuosikki on rapea ja kestävä jäävuorisalaatti eli amerikansalaatti.

Eri salaattilajeja kannattaa yhdistellä maukkaan ja rakenteeltaan monipuolisen lopputuloksen takaamiseksi. Myös salaatinlehtien muodoilla ja väreillä saadaan näyttävyyttä. Oikaisijalle on tarjolla käteviä salaattisekoituspusseja. Ne madaltavat kynnystä ryhtyä päivittäisen salaatin tekoon ja helpottavat erityisesti juhlien järjestäjää, kun salaatit on valmiiksi pesty, kuivattu ja paloiteltu.

Paitsi salaattipediksi, lehtivihannekset sopivat myös muuhun ruuanlaittoon. Voit käyttää pieniä kuppimaisia lehtiä tacokuorina ja syötävinä tarjoiluastioina tai voit silputa salaatteja vihersmoothieen, vokkipannuun ja pizzan päälle. Napakat lajikkeet kestävät nopeaa kuumennusta myös uunissa tai grillissä.

Reseptit:

Vihreä perussalaatti

Peruna-kantarellisalaatti

Sadonkorjuusalaatti

Porsas-kiinankaalivokki

Rucolapesto

Lämmin juustosalaatti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"

"Hitaiden" hämäläisten yrittäjien kiireettömyyttä korostava matkailutuote palkittiin valtakunnallisessa ruokamatkailukilpailussa – parhaaksi nousi metsäravintola Nielu