Ruoka

Orkla panostaa biokaasuun – tavoitteena yli tuplata Taffelin tehtaan oma energiantuotanto

Tavoitteena on myös vähentää jätevesilaitokseen ohjattavan veden määrää 100 000 kuutiolla.
Venla Tirkkonen
Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä perunoiden pinnasta huuhdellaan pois tärkkelystä sipsien irtonaisuuden ja rapeuden parantamiseksi.

Monialayhtiö Orkla aikoo panostaa jatkossa entistä enemmän uusiutuvaan energiaan ja biokaasuun Ahvenanmaalla sijaitsevalla Haraldsbyn tehtaallaan. Tehtaalla valmistetaan muun muassa Taffelin tuotteita.

Viimeisen vuoden aikana Orklalla on tehty isoja investointeja biokaasutuotannon laajentamiseksi tehtaalla. Tehtaan oma biokaasutehdas valmistui 1980-luvulla. Aikaisemmin tehtaan energianlähteenä on käytetty muun muassa perunankuoria.

Nyt biokaasulaitokseen tuodaan myös paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Laitoksella tuotettu biokaasu ohjataan tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi.

Uudistuksen tavoitteena on yli tuplata tehtaan oma energiantuotanto ja tuottaa 1 400 000 m3 biokaasua vuosittain.

"Uusiutuvaan energiaan ja biokaasuun panostaminen on iso ympäristöteko, jolla vähennämme tuotannosta syntyviä hiilidioksidipäästöjä miljoona kiloa vuodessa”, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen yhtiön tiedotteessa.

Myös tehtaalla käytettävää vettä aiotaan jatkossa hyödyntää tehokkaammin. Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä perunoiden pinnasta huuhdellaan pois tärkkelystä sipsien irtonaisuuden ja rapeuden parantamiseksi. Kun vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10–15 % tehtaan käyttämästä vedestä käytetään uudelleen.

“Jatkossa kierrätämme puhdistettua vettä myös paikallisille viljelijöille kasteluvedeksi. Näin vähennämme jätevesilaitokseen ohjattavan veden määrää 100 000 kuutiolla ja lisäämme veden hyötykäyttöä osana paikallista kiertotaloutta”, kertoo tehtaanjohtaja Christer Söderström.

Tehdas on myös siirtynyt käyttämään energianlähteenään vain uusiutuvaa energiaa. Vuoden 2020 alusta lähtien tehtaan käyttämä sähkö on ollut täysin paikallisen energiayhtiö Allwindsin tuottamaa tuulivoimaa. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa tehtaan koko vuoden sähkötarpeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näitä ruoka-aineita suomalaiskodeissa haaskataan eniten – verkkokauppa listasi top kolmosen

Suomalaisilla pizzajauhoilla voittoon! Storyn pizzataikina tekeytyi kuusi päivää ja toi keittiömestarille Pizzamestari 2021 -voiton

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin