Ruoka

Lääkärin palsta: Marjat alentavat verenpainetta suolen bakteerien välityksellä

Runsaasti flavonoideja sisältävä ravinto valikoi suoleemme bakteereita, jotka hyödyntävät flavonoideista hyödyllisiä yhdisteitä.
Timo Filpus
Aivohalvauksien riski voi vähetä 13 prosenttia säännöllisellä marjojen tai omenoiden ja päärynöiden syömisellä.

Näin metsien ja puutarhan sadonkorjuun aikaan on lisätieto marjojen ja hedelmien terveysvaikutuksista paikallaan. Näiden luonnon antimien sisältämät flavonoidit suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta, aikuisiän sokeritaudilta ja korkealta verenpaineelta.

Juuri verenpaineen alenemista selvitti tuore saksalainen tutkimus. Se osoitti, että 1–2 kupillista marjoja tai vastaava määrä omenoita ja päärynöitä päivässä laski systolista verenpainetta eli ns. yläpainetta neljä yksikköä (Hg mm).

Täysin uusi tieto oli suolen mikrobiston rooli flavonoidien vaikutuksessa. Nimittäin osa suolen bakteereista tuottaa flavonoideista terveydelle entistä hyödyllisempiä yhdisteitä. Toisaalta runsaasti flavonoideja sisältävä ravinto valikoi suoleemme juuri näitä bakteereita.

Verenpaineen lasku voi tuntua vähäiseltä, mutta tutkijoiden arvion mukaan se vähentää väestötasolla esimerkiksi aivohalvauksen riskiä 13 prosenttia.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Linkki saksalaistutkimukseen

Lue lisää Lääkärin palstan tietoiskuja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille

Jos Panu Hiekkala ei olisi sairastunut MS-tautiin, hänestä tuskin olisi tullut EU:n pohjoisinta hedelmätarhuria