Ruoka

Hunajasato keskimääräistä heikompi tänä vuonna – erikoista varsinaisen satokauden jälkeen pesiin tullut sato

Hunajasato korjataan Suomessa pääosin heinä–elokuun vaihteessa, jolloin pääsatokasvit vadelma, apilat, rypsi ja rapsi sekä horsma ovat kukkineet.
Päivi Karjalainen
Kuluneelle kaudelle on ollut tyypillistä poikkeuksellisen suuret alueelliset satovaihtelut.

Hunajasato jää kasvustoja vaivanneen kuivuuden vuoksi tänä vuonna vähän keskimääräistä heikommaksi, Suomen Mehiläishoitajain Liitto (SML) kertoo tiedotteessaan.

Tyypillistä kuluneelle hunajakesälle olivat myös poikkeuksellisen suuret alueelliset satovaihtelut ja varsinaisen satokauden jälkeen pesiin tullut sato.

Hunajan pitkäaikainen keskisato on noin 40 kiloa mehiläispesää kohti. Tänä vuonna satoa tuli jonkin verran vähemmän.

”Pahiten kuivuudesta kärsineillä alueilla sato jäi jopa heikoksi. Kokonaissadoksi ennustetaan noin 2,4 miljoonaa kiloa”, toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi SML:stä kertoo.

Hunajasato korjataan Suomessa pääosin heinä–elokuun vaihteessa, jolloin pääsatokasvit vadelma, apilat, rypsi ja rapsi sekä horsma ovat kukkineet. Tänä vuonna erikoista oli, että sadontulo alkoi uudelleen elokuun puolivälin jälkeen, kun kasvit saivat elokuun sateista kipeästi kaipaamaansa kosteutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla pizzajauhoilla voittoon! Storyn pizzataikina tekeytyi kuusi päivää ja toi keittiömestarille Pizzamestari 2021 -voiton

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille