Ruoka

Apilankukkia salaattiin ja laventelinkukkia hunajaan – Kukkia lautasella -kirja opastaa monipuoliseen kukkien käyttöön

Vaikka monin paikoin ei enää löydy kukkia luonnosta, niin nyt on hyvä aika perehtyä, mitä kaikkea lautaselle voikaan poimia.
Arkistokuva: Sanne Katainen
Ina Niiniketo: Kukkia lautasella, 143 s., Cozy Publishing.

Ina Niinikedon Kukkia lautasella -kirja lukiessa voi vain ihmetellä, miten kauniita herkkuja luonto tarjoaakaan, kun niihin vain hoksaa tarttua.

Suomessa kukkien kausi kestää toukokuun alusta lokakuun alkuun, mutta jos syötäviä kukkia ostaa valmiina tai kuivattaa, niitä voi käyttää ruuanlaitossa ympäri vuoden.

Kukkia lautasella -kirja avaa kokonaan uuden makumaailman. Esimerkiksi yrttien kukat saattavat maistua aivan erilaiselta kuin itse yrtit. Vaikka ei pitäisi korianterista, saattaa pitää sen parfyymisistä kukista.

Monet tutut kukat sopivat käytettäviksi keittiössä. Apilankukkia voi ripotella salaatteihin, voikukan terälehdet antavat omenahilloon uutta makua ja väriä ja öljyn voi maustaa samettikukilla.

Laventelia on vanhastaan käytetty liinavaatekaapissa, mutta laventelinkukka maustaa upeasti myös paahtovanukkaan ja vaikkapa hunajan.

Kukat ovat herkän kauniita ja niin on Niinikedon kirjakin. Talviaikaan siitä voi hakea inspiraatiota ensi kevääseen ja opetella alkuun vaikka vain muutaman kukan käyttöön. Osa resepteistä on yksinkertaisia, osa vaatii keittiövaakaa ja lämpömittaria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla pizzajauhoilla voittoon! Storyn pizzataikina tekeytyi kuusi päivää ja toi keittiömestarille Pizzamestari 2021 -voiton

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille