Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ruoka

Sokeri-Jussin Kievarissa savustetaan merilohta ja loihditaan tuhdit pihvit – kotimainen puolukkaviini maistui mehulta

Tunnelmallisessa hirsimakasiinissa on aikoinaan veistetty laivoja.
Katja Lamminen
Vastasavustetun merilohen lisukkeet olisivat voineet olla hieman innovatiivisempia.

Paikan päällä savustettu merilohi houkutteli meidät Sokeri-Jussin Kievariin Oulun Pikisaaressa. Tunnelmallisessa hirsimakasiinissa on aikoinaan veistetty laivoja. Sokeri-Jussi puolestaan oli kuulu oululainen alus.

Alkupalana toimi raikas lohitartar: graavisuolattua merilohta, sipulia, tilliä ja vuolukermaa vaalealla leivällä. Toinen annos eli salaattipedillä ja leivällä lepäävä kutunjuustojuustokiekko oli paistettu pinnalta rapeaksi, mutta sisältä se oli oikeaoppisen pehmeää. Viineinä maistelimme kotimaista raparperi- ja puolukkaviiniä, joista jälkimmäinen oli kuin puolukkamehua. Hienoa kuitenkin, että listoilla on kotimaisia viinejä. Ulkomainen punaviini tarjoiltiin liki kuumana. Kuulemma ravintolassa ei ole viinikaappia.

Pääruuan savustettu merilohi oli juuri niin taivaallista kuin vastasavustettu kala voi olla. Perunat olivat keitettyjä "kouluperunoita". Seuralaisen härän sisäfilee oli mehukasta. Valkosipulia oli rutkasti niin perunoissa kuin grillatussa, aiolilla täytetyssä tomaatissakin. Maistuva annos, jota pieni vihersalaatti tai paahdetut kasvikset olisivat keventäneet.

Ähkyn takia jäi tällä kertaa testaamatta Pikisaaren erikoinen: salmiakkijäädykettä, tervakastiketta ja kermavaahtoa.

Kievari saa pisteet siitä, että tarjolla on vain suomalaista lihaa ja kalaa. Myös perunat, juurekset ja vihannekset hankitaan lähialueilta.

Sokeri-Jussin Kievari, Pikisaarentie 2, 90100 Oulu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Haminan upseerikerholle pääsee kuka vain syömään vatsansa täyteen kristallikruunujen loisteessa sotaherrojen katseiden alla

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta