Ruoka

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Ravintolassa sekoittuvat entisen Neuvostoliiton alueen ruokakulttuurit laseissa ja lautasilla.
Jaana Kankaanpää
Davain zakuska-tarjotin sisältää kymmenkunta pientä alkupalaa härkätartarista neulamuikkuihin.

Davai Davai eli anna mennä huudetaan venäjäksi niin urheilukisoissa kuin maljapuheissa. Davai Davai on myös Ville Haapasalon luotsaaman uuden ravintolan nimi Helsingin kauppatorin kulmalla kellaritiloissa.

Haapasalo on kiertänyt entisiä Neuvostoliiton tasavaltoja ristiin rastiin ja tutustunut niiden ruokiin. Kun Neuvostoliitossa sekoitettiin kansoja välillä väkisinkin, niin samalla sekoittuivat keittiöt. Niinpä ravintolassa on tarjolla idän herkkuja gruusialaisesta salaatista siperialaisiin pelmeneihin ja armenialaiseen karitsaan.

Raaka-aineet ovat pääosin suomalaisia, vain lähinnä mausteet ja juomat muualta, Haapasalo vakuuttaa.

"Jos minä olisin saanut päättää, ruokalista olisi kirjan paksuinen. Ensimmäisestä ehdotelmasta jäi 80 prosenttia pois listalta. On niin paljon ruokia, joita ilman en pysty elämään", Haapasalo tarinoi. Niinpä ruokalista vaihtelee vuodenaikojen ja sesonkien mukaan.

Venäläisen keittiön zakuskat ovat ravintolassa tärkeässä roolissa. "Kovan linjan juhlijat Venäjällä väittävät, että he eivät ole moneen vuoteen syöneet, vaan ovat nauttineet ainoastaan zakuskoja. Za tarkoittaa jonkun jälkeen ja kusit puraista, siis jälkipuraisu. Illanvieton hauskuus piileekin siinä, että muistetaan syödä aina välissä", Haapasalo opastaa.

Zakuskan ja muiden alkuruokien lisäksi pääruokina on niin häränrintaa, karitsan karetta kuin Kiovan kanaa tai blinejä. "Yhtenä johtolankana mun ravintoloissa on ollut se, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin, vaan ravintolassa tulee vatsa täyteen."

Jaana Kankaanpää
Ville Haapasalon uusi ravintola avautui Helsingissä perjantaina entisiin Espan ja Fish Marketin tiloihin.

Haapasalolla on ennestään georgialainen ravintola Purpur Helsingissä. Sekä Purpurin että Davai Davain omistaa ravintolakonserni NoHo Partners, jolla on noin 250 ravintolaa kahviloista ja ruokaravintoloista yökerhoihin Suomessa, Tanskassa ja Norjassa.

Lue myös:

Ville Haapasalo vetäytyi mökille Puumalaan – bisnekset seis, niiden tilalle tulivat halonhakkuu, luontoretket ja ruuanlaitto

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Jaana Kankaanpää
Ravintolan sisustus on sekoitus neuvostoromantiikkaa ja kitchiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavientiin potkua, lähiruokaa kuntiin, elintarvikeala nuoria kiinnostavaksi – Agronomiliitolla pitkä lista ruoka-alan kehittämiseksi

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"