Ruoka

Näitä ruoka-aineita suomalaiskodeissa haaskataan eniten – verkkokauppa listasi top kolmosen

Suomalaiset heittävät pois 20–25 kiloa ruokaa henkilöä kohden vuodessa.
Jaana Kankaanpää
Iso osa kodeissa pois heitettävistä elintarvikkeista olisi vielä syömäkelpoista ruokaa.

Fiksuruoka.fi listasi, mitä ruoka-aineita suomalaiset kotitaloudet haaskaavat eniten. Listauksen kärjessä ovat vihannekset ja juurekset (23 prosenttia), toisena hedelmät ja marjat (17 prosenttia) ja kolmantena kahvi (13 prosenttia). Listauksen lähteenä käytettiin Hävikkifoorumia, Hävikkiviikkoa ja Luonnonvarakeskuksen aineistoja.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa, mikä tekee noin 20–25 kiloa henkilöä kohden, Fiksuruoka.fi kertoo tiedotteessaan. Määrä vastaa kolmasosaa koko ruokaketjun hävikistä, ja jopa puolet kodin hävikiksi päätyvästä ruoasta on vielä syömäkelpoista.

Tiedotteessa on listattu myös vinkkejä kodin ruokahävikin vähentämiseen.

1. Suunnittele ruokaostokset sen mukaan, mitä ruoka-aineita kotoa löytyy jo valmiiksi.

2. Valitse pakkauskoko harkiten niin, että kaikki ruoka tulee varmasti käytettyä. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä.

3. Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Muista aistinvarainen arviointi!

4. Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaapissa silmien korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille.

5. Osta kaupasta vain ne tuotteet, jotka ehdit käyttää ennen niiden pilaantumista.

Fiksuruoka.fi on suomalainen hävikkiruoan verkkokauppa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun

Mitä yhteistä on yksisarvisen linnalla, porotallilla ja ketulla? Ne kisaavat piparinleivonnan mestaruudesta ensi lauantaina – katso täältä muutkin upeat kilpailutyöt

Pohjalainen salaattivalmistaja tähyää Ruotsiin – pääomasijoittajasta vähemmistöosakas Fresh Servantille

Suomi ponnistaa 1,5 miljoonan euron budjetilla Bocuse d'Or -kisaan – pääkumppani Keskon tavoitteena on nostaa Suomi maailman kärkeen ruokamaana