Ruoka

Ruokarahasto pääsi tavoitteeseensa: koossa on yli 40 miljoonaa euroa ruoka-alan startuppeihin

Tähän mennessä rahasto on jo sijoittanut kuuteen aloittavaan yritykseen.
Pekka Fali
Ruokarahasto sijoittaa uusien elintarvikkeiden kehittämiseen.

Nordic FoodTech VC sijoittaa pääomia alkuvaiheessa oleviin teknologiayrityksiin, jotka uudistavat ruokajärjestelmää nykyistä kestävämpään suuntaan.

Sijoitusrahaston tavoitteena oli kerätä 40 miljoonaa euroa, ja se on ylittänyt tavoitteen jo kahdella miljoonalla. Rahasto on ensimmäinen pelkästään varhaisen vaiheen ruokateknologiayrityksiin sijoittava pääomasijoitusrahasto Pohjoismaissa.

Sijoittajina on ruoka-alaa lähellä olevia toimijoita, kuten HKScan, Heino Group, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela sekä Atrian tuottajaomistajat Lihakunta ja Itikka osuuskunta. Suurin sijoittaja on Business Finland Venture Capital Oy 20 miljoonalla eurolla.

Nordic FoodTech VC on tähän mennessä sijoittanut kuuteen startup-yritykseen, joita yhdistää vahva teknologiaosaaminen.

Suomalaiset eniferBio ja Hailia Nordic kehittävät uudenlaisia proteiinituotteita. EniferBio tuottaa Pekilo-proteiinia biojalostamoiden sivuvirroista ja Hailia Nordicin uudet tuotantotavat mahdollistavat Itämeren ylijäämäsilakoiden hyödyntämisen ruuaksi.

Kolme yrityksistä kiihdyttää seuraavan sukupolven kasvipohjaisten tuotteiden kehittämistä. Nordic Umami Company tekee lihasta tuttua umamin makua suomalaisista kasviraaka-aineista, tanskalainen Chromologics kehittää uusia luonnollisia punaisia elintarvikevärejä ja ruotsalainen Melt & Marble tuottaa naudanrasvan kaltaista rasvaa mikrobien avulla.

Aiemmin Reaktor Space Lab -nimellä tunnettu Kuva Space rakentaa satelliitteja, joiden avulla se tuottaa tietoa esimerkiksi maanviljelyn tueksi ja hiilensidonnan todentamiseen.

Tulevaisuudessa rahasto aikoo sijoittaa vielä noin 15–20 yritykseen Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. Nordic FoodTech VC -rahastoa (NFT.VC Fund I) hallinnoi Nordic Food Tech Venture Capital Oy, jonka ovat perustaneet Pekka Siivonen-Uotila, Jari Tuovinen, Lauri Reuter ja Mika Kukkurainen.

Lue myös:

Ruokarahastolla jo lupaukset yli 20 miljoonasta eurosta – toiminta alkuun vuodenvaihteessa: "Muutos maailman ruokatuotannossa pakottaa miettimään ihan eri tavalla, millä ja miten ruokaa tehdään"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla

Mikä ihmeen Oddlygood? Kasviperäisten tuotteiden nimeäminen on Valiolle jatkuva haaste

Söin täällä: Kotkalaisravintolan yllätysmenussa yllättävin on pääruoka