Ruoka

Kotimainen pizzajauho, alkuvehnästä tehty riisin korvaaja sekä mysli, jonka pakkaukselle on suunniteltu monta elämää – luomutuotekisassa taas hienot voittajat

Kaikki voittajatuotteet ovat perheyritysten käsialaa.
Luomuliitto
Vuoden Luomutuote -kisassa nostetaan esille Suomen parhaita uutuuksia.

Vuoden Luomutuote -kisassa palkittiin tänään kolme kiinnostavaa uutuutta: kotimainen pizzajauho, alkuvehnästä tehty riisin korvaaja sekä ekologisesti pakattu mysli.

Ammattikeittiösarjassa voiton vei Krannin tilan 00-tyyppinen luomupizzajauho. Se tuli markkinoille tämän vuoden keväällä ja nousi nopeasti isoksi hitiksi pizzaleipureiden keskuudessa.

Tuote hurmasi raadin heti, ja valinta oli yksimielinen. "Ihana tuote, superhyvä, upea, huipputuote, odotettu, trendikäs", kuuluivat raatilaisten kommentit. Ja: "helposti leipoutuva, jäljitettävyys aukoton, hyvä käytettävyys".

Nurmijärveläisen Krannin tilan isäntäväki Anne Lukana ja Olli Lukkarinen kertovat itse tuotteestaan näin:

"Tuote on kehitetty ja valmistettu asiakkaiden toiveiden perusteella vastaamaan parhaiten pizzantekijöiden tarpeita niin harraste- kuin ammattikeittiöissäkin."

Ensimmäinen vaihe oli valita viljelyyn sopivin vehnälajike. Valinnassa päädyttiin Jaarliin, yrittäjät kertovat.

"Sato jalostetaan pizzajauhoksi pienessä ja perinteisessä Töllin myllyssä Lohjan Pusulassa. Luomupizzajauhossamme on mahdollisimman tarkoin eroteltu jyvän ydin ja sisin vaalea osuus tiettyyn jauhatuskarkeuteen jauhaen."

Krannin pizzajauho sopii niin pizzan kuin myös pastan tekoon sekä hapanjuurileivontaan.

Tuotetta saa Krannin tilan tilapuodista, reko-ruokapiireistä, Nearby.fi-verkkokaupasta, jälleenmyyjiltä (S-ryhmä, K-ryhmä, Tokmanni ja Eggspress) sekä joistakin ravintoloista. Ammattikeittiöille räätälöidään sopiva pakkauskoko niiden tarpeen mukaan.

Kuluttajatuotesarjan voiton nappasi Malmgårdin Viljamakasiini Oy:n Pikkuhelmiä-yksijyvävehnä, joka tuli markkinoille kesällä.

Loviisalaisen Malmgårdin kartanon omistaja Henrik Creutz kertoo tuotteesta näin:

"Yksijyvävehnä on vanhin alkuvehnä. Se sopii hyvin Suomen ilmastoon ja luomuviljelyyn ja sopii herkälle vatsalle."

"Yksijyvävehnän sato kuoritaan läheisessä luonnonmukaisesti hyväksytyssä myllyssä. Sen jälkeen se murskataan, lajitellaan ja pakataan Malmgårdissa."

"Pikkuhelmiä-yksijyvävehnä muistuttaa couscousia. Se valmistuu nopeasti ja sitä voidaan käyttää kuumiin ruokiin, salaatteihin ja täytteisiin sekä jälkiruuaksi."

Kilpailun raati piti tuotetta hyvänä riisin korvikkeena, ihanan luonnollisena ja väriltään ja koostumukseltaan hyvänä.

Tuote kaipaa raadin mukaan kuitenkin vielä viestinnällistä panostusta, sillä yksijyvävehnää ei juurikaan tunneta ja tuotteen eri käyttömuodoista tarvitaan tietoa.

Kunniamaininnan sai vaasalaisen Moodfood Company Oy:n Moodfood luomumysli, nimenomaan pakkauksestaan.

"Todella hieno pakkaus, innovatiivinen. Kierrätettävyys ajateltu loppuun asti. Nätti ja näyttävä. Sympaattinen", raati hehkutti.

Myslin pakkaus on tärkkelyspinnoitettua biohajoavaa kartonkia. Kannessa on biohajoava tarra.

Mysli on purkin sisällä pussissa, joka kierrätetään muovinkeräykseen tai poltettavaan jätteeseen. Purkin ympärillä on kevyt kartonkikaulus, joka lajitellaan kartonkijakeeseen.

"Kun mysli on syöty, alkaa pakkauksen toinen elämä", valmistaja kertoo. "Siihen voit pakata mukaan vaikka lounaan tai retkievään. Purkki kestää hyvin salaatin ja jopa keiton. Siinä voit myös säilyttää vaikkapa kodin kuivatuotteita, kuten riisiä tai kaurahiutaleita tai miksei kyniäkin. Purkin kolmannessa elämässä purkkiin voi laittaa kodin biojätteet ja viedä sen kansineen päivineen biojäteastiaan. Niin – tai purkkiin voit istuttaa kukan tai vaikkapa basilikan tai siemeniä keväällä."

Luomuliitto järjestää vuosittain Vuoden Luomutuote -kilpailun nostaakseen esille Suomen parhaita luomutuotteita.

Palkintoraadissa olivat tänä vuonna mukana K-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi sekä osto- ja vientipäällikkö Tuuli Luoma sekä Luomuliitosta toiminnanjohtaja Susann Rännäri, puheenjohtaja Janne Rauhansuu sekä elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.

Lue myös: Suomalaisen pizzajauhon kehitys kannatti – Nurmijärveläistila teetätti analyysit Saksassa asti, että hifistelijätkin uskovat jauhon laatuun

Krannin tilalla yrittäjä saa taipua viljelyn lisäksi moneen: ”Olen lähiruokayrittäjä, työnjohtaja, some-ihminen, kehittäjä ja organisaattori”

Näin syntyy täydellinen pizza huippukokin ohjeilla – krapularuuasta on kehittynyt salonkikelpoinen illallisherkku

Olen ehdottomasti maanviljelijä, sanoo kreivi Henrik Creutz – "Ilman viljaa ei voi tehdä mitään muuta"

Carolina Husu
Krannin tilan isäntäväki Anne Lukana ja Olli Lukkarinen poseerasivat kesällä MT:n haastattelussa ravintola Storyn Markus Hurskaisen (vasemmalla) kanssa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla

Mikä ihmeen Oddlygood? Kasviperäisten tuotteiden nimeäminen on Valiolle jatkuva haaste

Söin täällä: Kotkalaisravintolan yllätysmenussa yllättävin on pääruoka