Ruoka

Söin täällä: Sinappijäätelöä pihvin päällä ja risotossa kokonainen kantarelli – Kuopion Kuzina yllättää yhdistelmillään

Kuzinaa ei suotta sanota Savon kätketyksi helmeksi.
Iisalmelaisesta Pesolan pihvilihasta tehty tartar kätkeytyy sinappijäätelönokareen, viiriäisenmunan ja yrttien alle.

Italopoppi soi ja eri kieliä sekaisin suoltava kokki käy pöydässä kysymässä, haluaisinko ottaa risottoa, kun hän sai juuri tänään Karttulasta herkkutatteja ja kantarelleja poimijalta suoraan. Entä siihen sopiva viini, valkoista vai punaista?

Illallinen Kuopion Kuzinassa on tunnelmaltaan kuin olisi ulkomailla: naapuripöydässä puhutaan englantia ja palvelu on välitöntä. Vaikka olen vieraana ensimmäistä kertaa, minua kohdellaan kuin vanhaa ystävää.

Alkuruuaksi valitsen iisalmelaista luomuangustartaria talon sinappijäätelön kera. Tartarpihvin päällä on raaka viiriäisenmuna, jonka sisällön paikan emäntä neuvoo sekoittamaan jäätelönokareen kanssa lihaan – mikä makujen sinfonia siitä syntyykään!

Pääruokana nautin risottoa, ja seuralainen ottaa ankanrintaa. Ankka tulee Ranskasta, koska Suomesta ei kuulemma saa. Kokki tulee tirisevän pannun kanssa keittiöstä kysymään, miten kypsäksi seuralainen haluaa ankkansa, ja valelee lihoja samanaikaisesti voisulalla. Risotto tarjotaan kylmäsavustetun bataattikreemin kera.

Risotto tarjoillaan laakealta lautaselta, jonka keskellä komeilee kokonainen kantarelli. Sen päälle on höylätty parmesaania ja riiseissä on mukavasti purutuntumaa.

Jälkiruuaksi kokki käy suosittelemassa talon omaa jäätelöä, johon hän sai mustaherukatkin Karttulasta. Ei tarvinnut pettyä. Suomalaisten mustaherukoiden maku oli aikoinaan tyrmännyt tämän Kyprokselta tulevan keittiömestarin, joka viiniasiantuntijana oli aiemmin vain kuullut, että viinissä oli mustaherukan aromia. Suomessa hän sai maistaa tuoreita mustaherukoita ja hurmaantui. Niin minäkin.

Kuzina täydentää hyvin seinänaapurina olevaa ravintola Sampoa, joka tunnetaan varsinkin paistetuista muikuistaan.

Ravintola Kuzina, Kauppakatu 13, Kuopio. Avoinna iltaisin, suljettu su–ma.

Kauden erikoisuus listan ulkopuolelta oli sienirisotto vasta poimituista sienistä valmistettuna.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla

Mikä ihmeen Oddlygood? Kasviperäisten tuotteiden nimeäminen on Valiolle jatkuva haaste

Söin täällä: Kotkalaisravintolan yllätysmenussa yllättävin on pääruoka

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun