Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ruoka

Väitös: Runsas maidonjuonti lapsena voi lisätä riskiä sairastua ykköstyypin diabetekseen

Tutkimuksessa havaittiin myös mahdollinen yhteys prosessoidun maidon kulutuksen ja astman välillä.
Hanna Linnove
Maidolla on monia hyviä terveysvaikutuksia, mutta uuden tutkimuksen mukaan runsaalla maitotuotteiden kulutuksella voi olla lapselle myös huonoja vaikutuksia.

Runsaan maidonkulutuksen ja ykköstyypin diabeteksen välillä on havaittu yhteys sellaisilla lapsilla, joilla on jo valmiiksi perinnöllinen alttius diabetekseen.

Havainnon teki väitöskirjassaan Helsingin yliopiston elintarviketieteiden maisteri Katariina Koivusaari. Siitä, mikä maidossa aiheuttaa kasvanutta riskiä, ei ole tietoa.

"Maito on koostumukseltaan hyvin monimutkainen aine, eikä tähänastisten tutkimusten perusteella voida sanoa, mitkä tekijät maidossa mahdollisesti liittyvät sairauksien riskiin", Koivusaari kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Varhaislapsuuden runsaan maidonkäytön on myös aiemmissa tutkimuksissa havaittu mahdollisesti altistavan tyypin 1 diabetekselle.

Ykköstyyppiä esiintyy suomalaislapsilla enemmän kuin missään muualla. Taudin ilmaantuvuus on Suomessa moninkertaistunut 1950-luvulta lähtien.

Ykköstyypin diabeteksen lisäksi maidolla voi olla myös muita negatiivia vaikutuksia lasten terveyteen. Koivusaaren tutkimuksessa selvisi, että voimakkaasti lämpökäsiteltyjen maitovalmisteiden, kuten äidinmaidonkorvikkeiden, kulutus oli yhteydessä suurentuneeseen astman riskiin.

Vähemmän käsitellyillä pastöroiduilla maitotuotteilla samanlaista yhteyttä ei havaittu. Tämä viittaa siihen, että voimakas kuumennus muuttaisi maidon immunologisia ominaisuuksia.

Aikaisemmat tutkimukset ovat vihjanneet, että raakamaito voisi suojata lasta astmalta. Raakamaitoa ei lapsille kuitenkaan suositella, sillä se voi sisältää terveydelle vaarallisia bakteereja.

Koivusaaren tutkimushavainto lämpökäsitellyn maidon ja astman välillä on ensimmäinen.

Maitotuotteiden yhteydestä astmaan ja diabetekseen kaivataan kuitenkin vielä lisätutkimusta. Yhteyden voi selittää maidonkulutuksen sijaan joku muu, vielä tuntematon tekijä.

Tutkimuksen aineisto pohjautui yli 6 000 vuosina 1996–2004 Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa syntyneen lapsen tietoihin.

Koivusaaren väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 19.11.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Haminan upseerikerholle pääsee kuka vain syömään vatsansa täyteen kristallikruunujen loisteessa sotaherrojen katseiden alla

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta