Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ruoka

Rankka sää moukaroi Ranskan viinialueita – uuden sadon viiniä turha kysyä Alkon hyllyltä torstaina

Uuden sadon Beaujolais Nouveau -viinejä ei surkean satokauden vuoksi saada tänä vuonna myyntiin Alkoon.
Johannes Tervo
Uuden sadon Beaujolais Nouveau -pullot loistavat poissaolollaan torstaina, perinteisenä uuden viinin päivänä.

Beaujolais Nouveaun satomäärät jäävät jopa puoleen tavanomaisesta, mikä nostaa myös markkinahintoja.

Koko Ranskan viinisadosta takatalvi tuhosi tänä keväänä noin kolmanneksen. Joillain alueilla sadosta tuhoutui jopa 70–80 prosenttia. Tuho kosketti monia Ranskan tunnettuja viinintuotantoalueita, kuten Bordeaux’ta, Bourgognea, Rhônen laaksoa ja Provencea.

Bourgognen, johon Beaujolais’n viinialuekin kuuluu, viinintuotantoa koetteli tänä keväänä halla, jonka seurauksena merkittävä osa sadosta tuhoutui. Tuhoa täydensi vielä sateinen kesä.

Kun maailmalle yleensä päätyy myyntiin kolmisenkymmentä miljoonaa pulloa Beaujolais Nouveauta, arvioidaan määrän tänä vuonna jopa puolittuvan.

Alko on perinteisesti joka vuosi marraskuun kolmas torstai tuonut myyntiin Gamay-rypäleestä valmistetun uuden sadon Beaujolais Nouveau -viinin, joka myydään nopean tuotantoprosessin päätteeksi vain 6–8 viikon kuluttua sadonkorjuusta.

Tänä vuonna ei Beaujolais Nouveau -viinejä satokauden haasteiden vuoksi saada myyntiin Alkoon.

”Kysyntään nähden pienentynyt tarjonta on nostanut Beaujolais Nouveaun maailman markkinahintoja merkittävästi, jopa 50 prosentilla. Emme valitettavasti tuotehaussa saaneet hakemaamme 10–12 euron hintatasoon sopivia tarjouksia lainkaan, emmekä aikataulullisesti pystyneet enää avaamaan uutta hakua”, kertoo valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen yhtiön nettisivuilla.

Alkon tavarantoimittajilla on mahdollisuus listata Beaujolais Nouveau Alkon tilausvalikoimaan, jolloin tuote olisi tilattavissa Alkon verkkokaupasta ja saatavilla joistakin Alkon yksittäisistä myymälöistä.

”Beaujolais Nouveaun suurin huomio ja kysyntä ajoittuu lanseerauspäivään ja sitä seuraaviin yhteen tai kahteen viikonloppuun. Lyhyen sesongin, saatavuushaasteiden ja korkean hinnan vuoksi pidän epätodennäköisenä, että Beaujolais Nouveauta listattaisiin tilausvalikoimaamme”, Koskinen toteaa.

Alkossa Beaujolais Nouveauta on myyty viime vuosina noin 50 000–60 000 pulloa vuodessa.

”Vaikka suurin huuma on laskenut, on meillä Suomessakin viinillä vannoutuneet ystävänsä. Olemmekin pahoillamme, että tänä vuonna emme pystyneet tähän asiakkaidemme tarpeeseen ja kysyntään vastaamaan”, sanoo Koskinen.

Koskisella on kuitenkin myös hyviä uutisia: ”Tuomme Beaujolais-alueen viinejä osaksi Erikoiserät-teemaa, joka alkaa myymälöissämme 2.12."

Lue lisää:

Suomalaisten tilaviinien myynti kasvaa Alkossa – tilaviinitilojen määrä on silti puolittunut reilussa 20 vuodessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Haminan upseerikerholle pääsee kuka vain syömään vatsansa täyteen kristallikruunujen loisteessa sotaherrojen katseiden alla

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta