Ruoka

Tiesitkö? Laki ei hyväksy viinirypälettä suomalaisen tilaviinin raaka-aineeksi, vaikka helle kypsytti tänä vuonna oivan sadon

Suomen valoisa kesä riittää mainiosti viininkasvatukseen, kunhan lajike on sopiva.
Esa Tervo, Alko
Rypäleiden kasvatus onnistuu Suomessa käytännössä ilman torjunta-aineita, sillä tuholaisia ja tauteja on täällä vasta vähän. Jalostuksen sivutuotteena tulee kylmänkestävyys jopa -40 asteeseen. Tilat voivat myydä viiniä suoraan ravintolaan tai Alkoon, mutta eivät turisteille omalta tilalta.

Koko maailmassa viinintuotanto laski tällä satokaudella. Ongelmia riitti eri mantereilla: kuivuus Australiassa, metsäpalot Yhdysvalloissa ja sadetta sekä pakkasia Euroopassa.

"Keski-Euroopassa oli äärettömän sateista, minkä takia taudit jylläsivät pahasti. Meillä Varsinais-Suomessa saatiin tällä kaudella ennätyssato", kertoo viininkasvattajien pioneereihin kuuluva Esa Tervo Liedosta.

Tervo kuuluu Suomen Viininkasvattajat ry:n asiantuntijajäseniin.

Viininkasvatus Suomessa etenee tällä hetkellä monilla tavoin kokeilujen ja testauksen avulla. Hienoja tuloksia kuuluu yhdistyksen puheenjohtaja Kari Latvuksen kertoman mukaan eri puolelta Suomea.

Vuosi 2021 oli monelle kotimaiselle viininkasvattajalle erinomainen pitkän ja lämpimän hellejakson myötä, vaikka kaikissa osissa maata sato ei ollutkaan huipputasolla.

Tervo luonnehti kasvukauden alkua koleaksi, kunnes päälle iski "laakista kuuden viikon mittainen hellejakso".

Maaperän vesipitoisuus riitti, ja kasvu lähti Tervon mukaan heti käyntiin. Sadosta tuli runsas ja sokeria riitti, mutta hapot olivat aika matalia.

"Minulla on evaluoinnissa vähän yli sata lajiketta Liedossa ja Pöytyällä. Ensi keväänä tulee yli sata uutta tainta lisää, mikä kasvattaa kokonaisuuden kasvaa lähes tuhanteen", Tervo sanoo.

Muutama kymmenen lajiketta näyttää lupaavilta, joista kymmenkunta valikoituu jatkoon.

"Meillä on hyvä mahdollisuus tuottaa viileiden alueiden valko-, kuohu- ja väkevöityjä viinejä. Punaviiniä voi pöytäviiniksi saada täälläkin."

Rypäleviinin kasvatuksella on pitkä perinne Suomessa. Tervo kertoo, että jo tsaarinhoviin vietiin muun muassa Frankenthaler-lajikkeen satoa.

Kartanokulttuuri häipyi sittemmin, mutta joitakin kasvattajia on ollut viinin parissa pitkään. 1960-luvulta lähtien harrastus on yleistynyt joissakin määrin ennen kaikkea balttilaisten hybridilajikkeiden mukana.

Tervon mukaan viimeiset kymmenen vuotta on ollut vauhti melkoisen hyvä, vaikka puutarhaliikkeistä laadukkaimpia taimia ei ole juuri saanut. Harrastus leviää koko ajan, kun tietämys ja yhteisö kasvavat. Hän vertaa tilannetta mansikkaan ja sen elinkeinovaikutuksiin maaseudulla.

"Rypäleelle voisi tulla mansikkailmiö, eli tässä voisi tapahtua sama ilmiö maaseudun elinkeinoille kuin mansikalla aikoinaan."

Kesän pitkillä valopäivällä on Tervon mukaan merkittävä vaikutus myös eksoottisena pidetyn rypäleen kypysymiseen.

"Vaikka täällä päästään myöhemmin kasvukauteen, tilanne kompensoituu auringon ansiosta."

Tervoa harmittaa monen muun tavoin Suomen sää- ja kasvatusongelmia enemmän alkoholipolitiikka.

Viini-nimikettä ei saa käyttää rypäletuotteista markkinoinnissa, mikä on toisin kuin naapurimaissa.

"Alkoholilakiin tullut maininta kielsi rypäleviinin käytön tilaviineissä toisin kuin Ruotsissa ja balteissa. Jopa männynkäpyjä ja perunaa voi käyttää, mutta ei rypälettä."

"Koskaan ei ole silti tullut mieleen lopettaa kasvatusta. Jos ilmenee ongelmia, hieron vain käsiäni innoissani yhteen. Kaikki köynnökset kasvavat avomaalla, sitten vain selvitetään mistä ongelmat johtuvat. Tämä on tutkimustyötä."

Lue lisää:

Ruotsin viinintuottajat juhlivat kuuman kesän vauhdittamaa ennätyssatoa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla