Ruoka

Perinteikäs Ylistaron tutkimusasema saa uuden omistajan – koetoiminta jatkuu seuraavaksi juomien valmistuksen merkeissä, kun viinitila Pirula muuttaa alueella

Tutkimusasema on seissyt lähes tyhjillään vajaan vuoden, kun Luonnonvarakeskus (Luke) lopetti toiminnan tilalla.
Johannes Tervo
Tomi ja Petri Rintala siirtävät herukkapohjaisen viinijuomien valmistuksen läheisen Ylistaron tutkimusaseman tiloihin.

Ylistarossa sijaitsevan maatalouden tutkimusaseman omistajuus vaihtuu. Seinäjoen Yrityskiinteistöt Oy ja juomavalmistaja Pirula Oy ovat allekirjoittaneet aluekokonaisuutta rakennuksineen koskevan kiinteistökaupan 9.11.2021.

"Hienoa, että paikallinen yritys näki alueessa potentiaalia ja haluaa panostaa tänne", yrityskiinteistöjen toimitusjohtaja Matti Punkari iloitsee tiedotteessa.

Tutkimusasema on ollut pääosin käyttämättömänä vuoden 2020 lopusta, jolloin Luonnonvarakeskus lopetti alueella. Yrityskiinteistöjen omistama alue on ollut reilun kahden hehtaarin kokoinen.

Viinitila Pirulan johtokaksikko, veljekset Pete ja Tomi Rintala kertoivat lokakuussa (MT 29.10.) haluavansa laajentaa toimintaansa myös matkailun suuntaan. Tähän tutkimusasemalla on potentiaalia.

Rakennuksia kaupassa siirtyi viisi. Neliöitä niissä on yhteensä noin 1 300. Kiinteistöt ovat olleet pääosin sadonkäsittely-, tutkimus- ja laboratoriokäytössä.

Luken vetäytymisen jälkeen yrityskiinteistöille alkoi Punkarin mukaan tippua yhteydenottoja ostajakandidaateilta.

Rakennuksia ja aluetta esiteltiin yhteensä 13 taholle. Näistä viisi jätti kirjallisen kehittämissuunnitelman ostotarjouksineen. Kehittämissuunnitelmia tarkasteltiin muun muassa työllistävyyden, alihankinnan, toimijoiden yhteistyön, liikevaihdon ja tuloksen sekä tarjotun hinnan näkökulmista.

"Osa hankkeista vaati lisäselvityksiä muun muassa eri viranomaisten luvituksista. Nämä selvitykset saatuamme päädyimme hyväksymään Pirulan tarjouksen", Punkari selvittää.

Hallituksen puheenjohtaja Esa Nuottivaara on tyytyväinen kaupan syntymiseen. Prosessissa mukana olleilla yrityksillä on Nuottivaaran mukaan paljon liikeideoita, joista toivottavasti monet jalostuvat myöhemmin liiketoiminnaksi Ylistaron alueella.

Pirula ottaa haltuunsa alueen, jolla on Ylistarossa pitkät perinteet. Kyrönjoki-varressa ehdittiin tehdä maatalouden kehittämisen eteen töitä liki sata vuotta.

Lue myös:

"Meillä on muutakin kuin kossua!" – Etelä-Pohjanmaa tahtoo olla Suomen juomaprovinssi

Maatalouden peltokoetoiminta teki paluun Etelä-Pohjanmaalle – Ilmajoen koulutilalla tutkitaan kasvitauteja ja viljalajikkeita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavientiin potkua, lähiruokaa kuntiin, elintarvikeala nuoria kiinnostavaksi – Agronomiliitolla pitkä lista ruoka-alan kehittämiseksi

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"