Ruoka

Aarre: Vesiheinän maku muistuttaa herneenversoa – vanha kansa uskoi kasvin puhdistavan verta

Pihatähtimöllä eli vesiheinällä on pitkät käyttöperinteet. Keittiössä sitä voi hyödyntää sekä tuoreena että kypsennettynä.
Raija Kivimetsä
Vesiheinän maku on raikkaimmillaan ennen kasvin kukkimista. Kukat ovat pienet ja valkoiset.

Kun vedän villiyrttikävelyjä, pihatähtimö eli vesiheinä on se kasvi, joka hämmästyttää monia. Vesiheinän maku jakaa ihmiset samaan tapaan kuin tuore korianteri. Toiset pitävät pihatähtimön mausta, toisten suussa vesiheinä maistuu tunkkaiselta ja multaiselta.

Jos pidät esimerkiksi herneenversoista tai vesikrassista, sinun kannattaa tutustua kasvimaan ja ojanpientareiden tuttuun rikkaruohoon ruokakasvina. Vesiheinä sopii hyödynnettäväksi kotikeittiössä niin tuoreena kuin kypsennettynä.

Maalla lapsuutensa viettäneet tuntevat vesiheinän kanojen herkkuna. Pihapiirissä vapaana kuljeskelleet kanat rakastivat pihatähtimöä. Kasvin englanninkielinen nimi onkin chickweed eli kananpojan rikkaruoho. Suomessa sen lempinimiä ovat olleet linnunruoho ja kanannokkima.

Omassa lapsuudessani monikaan kanoille vesiheinää syöttävä ei tiennyt, että kasvi olisi ravinteikas ja hyvänmakuinen myös ihmisen ruokalautasella.

Pihatähtimöllä on pitkät käyttöperinteet. Vanha kansa hyödynsi vesiheinää keuhkovaivojen ja virtsatieoireiden hoitajana. Kasvia käytettiin ylikierroksilla käyvän rauhoittajana, ja rohtona sen uskottiin puhdistavan verta.

Millaisiin vaivoihin nykyihminen voi käyttää vesiheinää? Entä millaisiin ruokiin se sopii? Lue koko juttu Aarteen sivuilta ja katso jutun lopusta Raija Kivimetsän resepti villiin perunasalaattiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla