Ruoka

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun

Pienet, jouluisesti maustetut herkut sopivat mainiosti perheen ja ystäväpiirin pikkujouluja juhlistamaan.
Sanne Katainen
Pienet, suupalan kokoiset tortut vaativat hiukan näpertelyä, mutta niitä on mukava syödä yhdellä haukkauksella. Halutessasi voit valmistaa myös isompia torttuja.

Pikkujouluna eli marras-joulukuun vaihteessa alkaa glögikausi. Valmiita glögejä on monenlaisia, mutta perinteinen punaviiniglögi on helppo ja nopea valmistaa ja siihen voi käyttää edullista punaviiniä. Mausteita voit lisätä tai poistaa oman mieltymyksesi mukaan, mutta perinteisimpiä ovat neilikka ja kaneli. Ohjeen lopusta löydät vinkin alkoholittomaan vaihtoehtoon.

Puna-, kelta- tai raitajuuresta syntyy maukas salaattipohja, kun viipaleet keitetään jouluisesti maustetussa liemessä. Juuresviipaleet voit keittää jo hyvissä ajoin ennen tarjoamista ja antaa maustua liemessä salaatin kokoamiseen asti. Perinteinen kotijuusto, maukas persimoni ja granaattiomenansiemenet tuovat salaattiin ihanaa raikkautta.

Joulutortut maistuvat suolaisina, kun ne leivotaan suupalan kokoisiksi. Täytteet kootaan superhelposti paistettujen torttujen päälle. Ohjeessamme on kolme täytevaihtoehtoa, mutta voit varioida niihin myös omia suosikkiherkkujasi.

Jälkiruuaksi valmistetaan tiramisu, joka italialaisen kahviklassikon sijaan maustetaan glögillä ja piparkakkumausteella. Alkoholillinen glögi tuo jälkiruokaan täyteläistä aromia, mutta jos syömässä on myös lapsia, niin kiehauta alkoholi pois tai käytä alkoholitonta glögiä. Ruokia kuvatessa tiramisun pinnalle tupsahti vahingossa muskottipähkinää piparkakkumausteen sijaan. Vahinko muuttui iloksi, sillä muskottipähkinä sopi herkkuun kuin piste i:n päälle. Kannattaa kokeilla.

Tässä ohje suolaisiin joulutorttuihin. Muut ohjeet voi katsoa MT Ruoka -reseptihausta

Suolaiset joulutortut

10–40 kpl

1 pkt (500 g) voi- tai torttutaikinalevyjä

1 kananmuna

Täyte 1

1 pkt (150 g) piparjuurituorejuustoa

1 pkt (100 g) kylmäsavuleikkelettä (riista, poro, hevonen tai nauta)

ruohosipulia

Täyte 2

½ pkt (à 200 g) yrttituorejuustoa

1 rs (150 g) mätiä (esim. kirjolohen tai muikun)

tilliä

Täyte 3

½ pkt pehmeää tuorejuustoa

1 dl viikunahilloa

timjamia

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaisesti. Voit tehdä joko normaalikokoisia torttuja tai pieniä suupalan kokoisia. Jos teet normaalikokoisia, niin jaa taikinalevyt kahteen osaan ja muotoile tortut perinteiseen tapaan. Jos teet suupalan kokoisia torttuja, niin jaa jokainen taikinalevy ensin kahteen osaan ja tämän jälkeen molemmat neliöt neljään yhtä suureen neliöön. Muotoile neliöt pieniksi tähtitortuiksi.

Voitele tortut munalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–12 minuuttia, koosta riippuen. Anna jäähtyä.

Täytä tortut haluamillasi täytteillä. Levitä torttujen pohjalle notkistettua juustoa ja nosta päälle leikkelettä, mätiä tai hilloa. Viimeistele yrteillä.

Vinkki: Voit valmistaa tortut jo hyvissä ajoin etukäteen, mutta täytä ne vasta juuri ennen tarjoamista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

"Surullista, ettei puhuta kotimaisen ruuantuotannon puolesta", lippukunnanjohtaja sanoo – Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjaus nosti väittelyn puolesta ja vastaan

THL: Ruokaravintolat voisivat olla jopa puoleenyöhön auki – baarien ja yökerhojenkin rajoituksia voi ehkä höllätä, jos terveydenhuollon kuorma on keventynyt

Oatlyn mainoksia poistettiin Britanniassa harhaanjohtavien väitteiden takia – liioitteli maidon ja lihan tuotannon päästöjä