Ruoka

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Uusi lähestymistapa piparinleivontaan ja valaisu siivittivät voittoon.
Myllyn Paras
Piparkakkutyön valaisu hurmasi tuomarit.

Virtuaalisena järjestetty Piparinleivonnan SM-kilpailu ratkesi lauantaina vantaalaisen Piia Hjeltin ja joensuulaisen Anniina Hyvärisen voittoon. Hjeltin työ oli jouluinen valokyltti ja Hyvärinen oli rakentanut piparista Eiffel-tornin.

Tuomaristo seurasi työskentelyä videopuhelun välityksellä. Tällä kertaa voiton veivät modernit työt, mutta tuomariston mukaan kaikki loppukilpailutyöt olivat taidokkaita nyt yhdettätoista kertaa järjestetyssä kisassa.

Alle 20-vuotiaiden sarjan voittaja, 17-vuotias Anniina Hyvärinen, perusteli Pariisin Eiffel-torni-työtään, ettei se ole varsinaisesti jouluinen, koska hänen mielestään tuoksuvat piparit kuuluvat kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. "Koska rakastan luontoa ja matkustamista, halusin tehdä herkän työn, joka vie ajatukset kauniiseen Pariisiin.”

Tuomaristo ihasteli erityisesti työn herkkyyttä sekä kaunista ja viimeisteltyä työnjälkeä. Myös paiston onnistuminen ja keittiön siisteys saivat kiitosta.

Piia Hjelt voitti aikuisten sarjan teoksellaan Jouluinen valokyltti, jonka idean hän sai perinteisestä joululyhdystä ja tunnelmavalaistuksesta.

Hjelt leipoi lapsuudessaan paljon äitinsä kanssa, mutta omat lapset ja heidän lastenkutsunsa ovat haastaneet kotileipuria vuodesta 2006. Uusia haasteita hän odottaa myös SM-mestaruudeltaan.

“Piia Hjeltin siivitti voittoon uusi ja moderni lähestymistapa piparinleivontaan. Silti työ kunnioitti piparia ja taikinaa. Valaisu toi työhön myös ratkaisevan wow-efektin”, tuomariston Iiro Heinonen kehui voittajatyötä.

Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen oli aikaa 120 minuuttia. Annetussa ajassa finalistit piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti.

Lue myös:

Mitä yhteistä on yksisarvisen linnalla, porotallilla ja ketulla? Ne kisaavat piparinleivonnan mestaruudesta ensi lauantaina – katso täältä muutkin upeat kilpailutyöt

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun yrityksille on nyt tarjolla monipuolisia kursseja ruokamatkailuun – kevään maksuttomissa Gastropajoissa on vielä hyvin tilaa

Pettuleipä elätti nälän varjossa elänyttä kansaa – teoriassa ihminen pysyy hengissä syömällä 1,5 kiloa pettua päivässä

Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"