Ruoka

Ongi tästä neljä uudenlaista kalaherkkua tutuista talvikaloista

Silakoita voi käyttää marinoituina pastaan, ja mateesta paistetaan vaihteeksi rapeat pihvit.
Sanne Katainen
Herkullinen silakkapasta syntyy helposta tomaattikastikkeesta ja marinoiduista silakoista.

Talvi on monenlaisen kalaruuan aikaa. Kun kaupasta tarttuu mukaan savukalaa, uuninkestävällä paistinpannulla valmistuva pannukakku on mehevä lounas tai iltapala. Täytteeseen voi käyttää mitä savukalaa tahansa, ja myös öljyyn säilötyt savustetut kalat sopivat hyvin. Kastiketta ja salaatteja voi vaihdella syöjien mielihalun mukaan.

Silakat ovat arkisessa pastakokkauksessa harvoin käytetty raaka-aine, vaikka niitä voi mainiosti käyttää italialaisten sardellien tapaan. Tomaattipohjaiseen pastaan tulee ihana aromi niin marinoiduista silakoista kuin kastikkeen joukkoon lisättävästä marinadistakin. Vaikka ohje voi tuntua monivaiheiselta, ruoka on kuitenkin varsin helppo valmistaa.

Jos talviverkoista nousee kuhia, sienitäytteiset kuharullat ovat ihana viikonloppuherkku. Sieniksi voit käyttää kuivattuja metsäsieniä, mutta myös tuoreet herkkusienet sopivat mainiosti. Herkullinen sitruuna-voikastike kruunaa miedon makuisen kalaruuan. Kastikkeen onnistumisen takaa huoneenlämpöinen voi sekä mieto lämpö.

Talven kuningaskala made ui pöytiimme tällä kertaa pihvien muodossa. Hankalaruotoinen made kannattaa fileoida selkärangattomaksi ja jauhaa fileet sen jälkeen lihamyllyllä, silloin pihvit maistuvat myös ruotokammoisille. Madepihvien rapea pinta syntyy japanilaistyyppisillä, karkeilla pankokorppujauhoilla.

Tässä ohje tomaattipastaan. Katso muut ohjeet MT Ruoka -reseptihausta.

Tomaattipasta ja marinoidut silakat

4 annosta

Ainekset

400 g silakkafileitä

Marinadi

1 sitruuna

3 valkosipulinkynttä

½ dl rypsiöljyä

1 tl timjamia

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Kastike

½–1 fenkoli

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

2 tlk (à 400 g) kirsikkatomaatteja

½ tl suolaa

Lisäksi

350 g nauhapastaa

lehtipersiljaa

Valmistusohje

Leikkaa silakkafileet pitkittäin kahteen osaan.

Raasta pestystä sitruunasta 1 teelusikallinen kuoren keltaista osaa ja purista ½ desilitraa mehua kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita marinadin aineet keskenään. Lisää silakkafileet ja anna marinoitua noin tunti.

Kastiketta varten suikaloi fenkoli. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota fenkolia ja sipuleita muutama minuutti sekoitellen. Lisää tomaattisäilykkeet ja suola. Anna hautua noin 30 minuuttia.

Kuumenna pannu ja kumoa silakat ja marinadi pannulle. Kuumenna varovasti sekoitellen.

Kumoa kuuma marinadi ja silakat tomaattikastikkeen joukkoon. Nosta joukkoon pakkauksen ohjeen mukaan keitetty ja valutettu pasta. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla. Sekoita ja tarjoa heti.

Vinkki: Marinoidut silakat hajoavat herkästi kuumennettaessa. Tämä ei kuitenkaan haittaa. Halutessasi voit sekoittaa voimakkaasti, niin että kalat hajoavat tasaisesti kastikkeen joukkoon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harhaan johtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

"Surullista, ettei puhuta kotimaisen ruuantuotannon puolesta", lippukunnanjohtaja sanoo – Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjaus nosti väittelyn puolesta ja vastaan

THL: Ruokaravintolat voisivat olla jopa puoleenyöhön auki – baarien ja yökerhojenkin rajoituksia voi ehkä höllätä, jos terveydenhuollon kuorma on keventynyt

Oatlyn mainoksia poistettiin Britanniassa harhaanjohtavien väitteiden takia – liioitteli maidon ja lihan tuotannon päästöjä