LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ruoka

Kinkun paisto-ohje: Näillä vinkeillä onnistut varmasti!

Joulukalenterin tämän päivän luukussa aloitetaan yksi joulun tärkeimmistä puuhista. Kinkunpaisto ei ole arpapeliä, jos sinulla on paistilämpömittari ja kinkunpaistopussi.
Joulukinkun voi tarjota kuumana, haaleana tai kylmänä — aina maistuu

Monen mielestä kinkun paistaminen on melkein yhtä kivaa kuin sen syöminen. Taloon leviää kypsän kinkun aromi, joka sekoittuu ulkoa tuodun joulukuusen tuoksuun. Alkaa joulu.

Kinkun paistaminen onnistuu, kunhan muistat muutaman perusjutun.

Jos olet hankkinut pakastekinkun, ota se viimeistään nyt eli pari päivää ennen joulua sulamaan, joko kellariin tai jääkaappiin tai vaikka parvekkeelle, jos ulkona ei ole pakkasta.

Ei hätää, jos kinkkusi on vielä jäämötikkänä. Sekin ehtii vielä vuorokauden sulaa ja sen jälkeen sen voi paistaa jäisenä. Paistaminen vie vain kauemmin aikaa (2—3 tuntia kiloa kohti) ja uunin lämpötilan tulee olla matala, noin 100 astetta.

Kun kinkku on sulanut, ota se huoneenlämpöön aatonaattona. Kinkku saisi olla huoneenlämmössä niin kauan, että sen sisälämpötila on 10 astetta.

Lämmitä uuni (leivinuuni tai sähköuuni) 200 asteeseen.

Ota kinkku esiin, huuhtele ja kuivaa se. Kinkun ympärillä on yleensä verkko, jätä se paikoilleen.

Pane kinkku kinkunpaistopussiin. Jos ei ole pussia, niin ei taaskaan hätää, pussi vain helpottaa paistettaessa irtoavan nesteen pysymistä pellillä, kun otat kinkkua uunista. Leikkaa pussin yläkulmaan pieni reikä.

Työnnä paistilämpömittari kinkkuun niin, että sen kärki on keskellä kinkkua, muttei osu luuhun (jos paistat luullisen kinkun).

Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uuniritilälle ja ritilän alle paistopelti. Lorauta pellille vähän vettä, ettei kinkusta tippuva neste pala peltiin kiinni, jos paistat kinkun ilman pussia. Paistopussista nestettä ei valu.

Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen. Leivinuunissa lämpötila laskee itsekseen.

Paista kinkkua noin 1,5 tuntia kiloa kohti. Eli kolmen kilon kinkku kypsyy noin 4,5 tunnissa ja sen ehtii paistaa sähköuunissa vielä aattonakin. Kuuden kilon kinkku vie yhdeksän tuntia — kinkunpaistoon hurahtaa helposti aattoa edeltävä yö.

Itse tykkään herätä aattoaamuna keittiöstä leviävään kinkun tuoksuun, kun kinkku on saanut muhia leivinuunissa aatonaattoillasta asti.

Kinkun sisälämpötilan tulisi kypsänä olla vähintään 74 astetta. Silloin kinkku on vaaleanpunaista ja mehevän kosteaa. Jos tykkäät kuivemmasta kinkusta, anna sen paistua 83 asteeseen. Ja muista, että lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"

Osaatko käyttää maa-artisokkaa ja mustajuurta? Tässä vinkit, miten saat niistä hienot herkut

S-ryhmä tuo kauppoihin amerikkalaisen kasvipohjaisen ruokatuotesarjan, joka on noussut Britannian ykköseksi

Onko raha tiukassa? Kokeile Lottaruokaviikon pula-ajan reseptejä